Αναζητώντας την ελληνικότητα του εκλέρ
Διατροφή

Αναζητώντας την ελληνικότητα του εκλέρ

Αναζητώντας την ελληνικότητα του εκλέρ

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα καθαρά γαλλικό γλυκό να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια; Την απάντηση στην “πολιτογράφηση” του εκλέρ επιχειρεί να δώσει η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Έναν χρόνο μετά τον επιτυχημένο διαγωνισμό για το ελληνικό μακαρόν, ο Ελληνογάλλος σεφ της γαλλικής Πρεσβείας Ζαν Μαρί Χόφμαν, επιστρέφει με μια νέα γλυκιά περιπέτεια. Σεφ και λάτρεις της ζαχαροπλαστικής από όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τύχη τους σε έναν διαγωνισμό τεχνικής, αλλά και φαντασίας. Άνθρωποι της γαστρονομίας από την Πάτρα, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μπορούν να εμπνευστούν το διάσημο γαλλικό γλυκό, στην ελληνική του εκδοχή, να το δημιουργήσουν και να ξεχωρίσουν.

Οι πιο εμπνευσμένες συνταγές – 4 φιναλίστ – για το διάσημο γλυκό αναμένεται να παρουσιαστούν στη γαλλική Πρεσβεία. Οι παρευρισκόμενοι, αλλά και η κριτική επιτροπή – αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον Στέλιο Παρλιάρο, τη Ντίνα Νικολάου και τον Δημήτρη Χρονόπουλο – θα ανακηρύξουν το καλύτερο ελληνικό εκλέρ στις 18 Μαρτίου.

Το “ψωμί της Δούκισσας”

Για να εντοπίσει κανείς την ιστορία του γλυκίσματος με την ζύμη για σου, τη γέμιση με κρέμα ζαχαροπλαστικής και την επικάλυψη (αργότερα) σοκολάτας, θα πρέπει να ανατρέξει πίσω στον χρόνο. Πολύ πριν από το 1850, τότε που το έδεσμα – ακριβοθώρητο στους μη προνομιούχους – ονομαζόταν το “ψωμί της Δούκισσας” ή αλλιώς “Μικρή Δούκισσα”. Φυσικά, η καταγωγή του είναι πέρα ως πέρα γαλλική. Αυτός είναι και ο λόγος που η γαλλική Πρεσβεία αποφάσισε να φέρει το γλυκό στη χώρα μας – το δεύτερο μετά το μακαρόν – αναζητώντας την ελληνική του εκδοχή.

Εκείνο που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η μεταγενέστερη ονομασία του, με την οποία και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Εκλέρ ή γαλλιστί éclair είναι η γαλλική λέξη για την αστραπή. Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει το φυσικό φαινόμενο της ηλεκτρικής εκκένωσης με την απόλαυση ενός γλυκού, η εξήγηση είναι απλή. Φαίνεται πως ονομάστηκε έτσι, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία καταναλώνεται. Τα εκλέρ, εξαφανίζονται σαν την αστραπή!

Δείτε εδώ μια ιδιαίτερη συνταγή για επικάλυψη καραμέλας γάλακτος:

Η αναζήτηση ξεκίνησε

Ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού έγινε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στην Πάτρα. Επόμενος σταθμός, η Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Τελευταία στάση πριν τον μεγάλο τελικό, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στα Χανιά.

Το ελληνικό εκλέρ

Το εκλέρ που θα πρέπει να ετοιμάσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι το ίδιο τόσο στον 1ο γύρο όσο και στον τελικό: Ένα εκλέρ με ελληνική γεύση, είτε γλυκό, είτε αλμυρό. Η περσινή δοκιμασία για το μακαρόν περιελάμβανε γλυκίσματα με βάση το ελαιόλαδο, εκδοχές που δανείζονταν το ελληνικό ρυζόγαλο, αλλά και αλμυρά παρασκευάσματα με γαρίδες. Εκείνο που κέρδισε όμως τότε, ήταν το κερκυραϊκό μακαρόν της Αγγελικής Αγάθου. Η σεφ πάντρεψε την συκομαΐδα (ένα είδος αποξηραμένων σύκων μαριναρισμένων με ούζο) με ξινομυζήθρα και το αποτέλεσμα αποθεώθηκε από τους κριτές.