Project Elevate: Στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα… περπατάνε
Αυτοκίνητο

Project Elevate: Στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα… περπατάνε

Project Elevate: Στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα… περπατάνε

Μια διαστημική, θα λέγαμε, γεύση από τα αυτοκίνητα του μέλλοντος έδωσε η κορεάτικη Hyundai που παρουσίασε το νέο concept car της όχι σε κάποια έκθεση αυτοκινήτου αλλά λίγο πριν την ετήσια έκθεση ηλεκτρονικών “Consumer Electronics Show” στο Las Vegas.

Ονομάζεται Project Elevate και έκλεψε τις εντυπώσεις όχι μόνο για το σχεδιασμό του αλλά κυρίως για τη φιλοσοφία που κρύβει και τις ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει στο βίντεο που προβλήθηκε στην έκθεση.

Και ρομπότ και αυτοκίνητο

Το Elevate είναι ένα φουτουριστικό, concept ρομποτικό όχημα, το οποίο-εφόσον βγει στην αγορά- θα είναι ικανό να κινείται τόσο με τους τροχούς του, ως κανονικό αυτοκίνητο, όσο και ως τετράποδο ρομπότ.

Πρόκειται για μια αρθρωτή ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα ικανή να αλλάζει μορφή, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις.

Όπως εξήγησε η Hyundai, το όχημα είναι ικανό να μιμείται το βάδισμα τόσο των θηλαστικών, όσο και των ερπετών, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να κινείται προς κάθε κατεύθυνση.

Όταν δεν χρειάζεται τα πόδια, τα διπλώνει πάνω στο κύριο «σώμα» του και κόβει την παροχή ενέργειας, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα της μπαταρίας και λειτουργώντας ως κανονικό κατά τα άλλα όχημα.

Το όχημα από κάτω

Το όχημα από κάτω

Η αρχιτεκτονική των ρομποτικών ποδιών του έχει πέντε βαθμούς ελευθερίας, ενώ προηγμένης τεχνολογίας ηλεκτρικά μοτέρ φροντίζουν για την κίνηση του οχήματος.

Η ανθρωπιστική του φιλοσοφία

Το Elevate θεωρείται όχημα της κατηγορίας «Ultimate Mobility Vehicle » (UMV) (Όχημα Απόλυτης Κινητικότητας) και η εταιρεία το λανσάρει ως την απόλυτη λύση για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να προσεγγίζει περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες, χιόνια κ.ά., κινούμενο σε εδάφη που άλλα οχήματα δεν θα μπορούσαν να το κάνουν.

«Όταν ένα τσουνάμι ή σεισμός χτυπήσει, τα σημερινά οχήματα διάσωσης μπορούν να μεταφέρουν τους διασώστες μόνο στις άκρες των πληγεισών περιοχών. Πρέπει να διανύσουν την υπόλοιπη απόσταση με τα πόδια. Το Elevate μπορεί να φτάσει στο σημείο κανονικά και μετά να σκαρφαλώσει πάνω στα συντρίμμια» δήλωσε ο John Suh, αντιπρόεδρος της Hyundai και επικεφαλής της Hyundai CRADLE (Center for Robotic Augmented Design in Living Experiences).

«Η τεχνολογία αυτή πάει πέρα από τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Άνθρωποι με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε ράμπες, θα μπορούσαν να καλούν αυτόνομα Hyundai Elevate, τα οποία θα έφταναν μπροστά στην πόρτα τους, θα οριζοντιώνονταν και θα επέτρεπαν στο αναπηρικό καροτσάκι να μπει απευθείας μέσα. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες» εξήγησε.

Φωτογραφίες: Hyundai