«Τζόγος» στη Βουλή με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Πολιτική

«Τζόγος» στη Βουλή με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Τζόγος» στη Βουλή με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Είναι σαφές ότι αυτό που εξελίσσεται εδώ και μερικές μέρες στη Βουλή, με φόντο τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως αναφορικά με το άρθρο 32 για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «τζόγος».

Και όλα ξεκίνησαν από τότε που η ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης ψήφισε το εν λόγω άρθρο, ανοίγοντας το «παράθυρο», προκειμένου να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια με πάνω από 180 ψήφους.

Παιχνίδι δύναμης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Το power game μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λοιπόν, είναι εξαιρετικά συγκεκριμένο: θα μπορεί η προτείνουσα Βουλή, δηλαδή η τωρινή Βουλή, να δώσει κατευθύνσεις ως προς το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην αναθεωρητική Βουλή, δηλαδή στην επόμενη, ή όχι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι», επικαλούμενος νομολογία του Αρείου Πάγου, η ΝΔ λέει «όχι», εξηγώντας ότι δεν θα υπήρχε λόγος να προβλέπει ο νομοθέτης εκλογές ανάμεσα στις δύο φάσεις της αναθεώρησης, αν ήταν η κατεύθυνση να έχει δοθεί εκ προοιμίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δε, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε χθες στο γραφείο του 7 επιφανείς Συνταγματολόγους, οι οποίοι απεφάνθησαν ότι «η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων».

Από την άλλη, η κυβέρνηση επιμένει λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους». «Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας», προσέθεσε στη χθεσινή ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Μύλος» συζητήσεων

Τι είχε προηγηθεί, όμως, πριν την παρέμβαση του Μαξίμου, το οποίο κατηγορούσε τη ΝΔ για «πολιτικά παιχνίδια» με το Σύνταγμα; Ένας «μύλος» αναφορικά με μια συζήτηση που είχε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου από τη ΔΗ.ΣΥ, κατά την οποία ο κ. Κατρούγκαλος έφτασε, επί της ουσίας, να επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι μπορεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν την πρόταση του ίδιου τους του κόμματος στη δεύτερη ψηφοφορία για τον καθορισμό των αναθεωρητέων άρθρων, τον Μάρτιο, εφόσον η ΝΔ εμμείνει στην τακτική της.

Όταν, όμως, το θέμα πήρε διαστάσεις και αναδείχθηκε η…φαιδρότητα του να μην ψηφίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη δική τους πρόταση, ο κ. Κατρούγκαλος τοποθετήθηκε στη Βουλή, κάνοντας λόγο για fake news και κατηγορώντας τα ΜΜΕ για την προβολή αυτής της πληροφορίας. Σε αυτό το κλίμα, συνεπώς, το Μαξίμου επιτέθηκε στη ΝΔ που νωρίτερα μιλούσε για «αυτοεξευτελισμό» της κυβέρνησης.

Τι θα γίνει με το άρθρο;

Στο προκείμενο τώρα: τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο άρθρο, δεν είναι σαφές. Κατά βάση, αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να απεμπλακεί από αυτό, εφόσον βουλευτές του δεν καταψηφίσουν ένα άρθρο που οι ίδιοι υποστηρίζουν.

Στη Βουλή κυκλοφορεί, βέβαια, και το σενάριο ότι, προκειμένου να υπάρξει «δέσμευση» και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης, μπορεί να υπάρξει αντιπαραβολή των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην ψηφοφορία π.χ. για το άρθρο 32, οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με βάση τη διάταξη της ΝΔ.

Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, καθώς οι βουλευτές ψήφιζαν με ονομαστικό ψηφοδέλτιο για όλα τα άρθρα που ήθελαν να καταστήσουν αναθεωρητέα. Από τη ΝΔ, δε, η απάντηση σε όλα τα σενάρια είναι σαφής: θα ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη λογική που έχουν αναπτύξει.