Το στοίχημα της πρώτης κατοικίας για την κυβέρνηση
Πολιτική

Το στοίχημα της πρώτης κατοικίας για την κυβέρνηση

Το στοίχημα της πρώτης κατοικίας για την κυβέρνηση

«Υπαρξιακής» σημασίας στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ρύθμιση για την προστασία της πρώτη κατοικίας, στον δρόμο προς τις εκλογές. Με το ζήτημα να είναι άμεσης προτεραιότητας, καθώς ο Νόμος Κατσέλη που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου και θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλη νομοθετική ρύθμιση, η οποία, όμως, δεν θα είναι τόσο «γενναιόδωρη».

Γι’ αυτό, εδώ και καιρό, στον άξονα Μαξίμου-τραπεζών-θεσμών, λαμβάνει χώρα το «μεγάλο παζάρι» για τα όρια του νέου νόμου. Στόχος της κυβέρνησης, από την αρχή, ήταν να είναι αρκετά ευρεία, ώστε να πιάνουν τους όντες σε πραγματική αδυναμία, κάτι που, βεβαίως, έχει και εκλογική στόχευση. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε είναι γνωστό ότι νομοθετεί με «ταξική μεροληψία», όπως έχει πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη λογική της ενίσχυσης των πιο αδυνάμων κοινωνικών στρωμάτων.

Από την άλλη, οι τράπεζες και ειδικότερα οι θεσμοί ήθελαν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, τόσο ως προς τον διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από αυτούς που είναι σε αδυναμία πληρωμής, αλλά και για όσους δικαιούνται υπαγωγής στο νέο καθεστώς, προκειμένου να μην «κρύβονται» σε πιο ευνοϊκές πρόνοιες, όπως αυτές του νόμου Κατσέλη.

Οι προτάσεις

Υπό αυτό το πρίσμα και μετά από «παζάρι» με τις τράπεζες και σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση απέστειλε χθες τον βασικό καμβά των προτάσεών της στην Ευρώπη προς επεξεργασία. Η απάντηση αναμένεται άμεσα, αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει «κατέβει» σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς της.

Μεταξύ άλλων, σε αυτές περιλαμβάνονται:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη.

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη.

Σύγκρουση Δραγασάκη-Φλαμπουράρη

Ένα παρεμπίπτον, αλλά σημαντικό ζήτημα, που έχει ανακύψει, δε, είναι και η σύγκρουση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον επιβλέποντα τις τράπεζες υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Ο κ. Δραγασάκης είναι ο άνθρωπος που άνοιξε «παράθυρο» για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και σε χθεσινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι τέτοιο ζήτημα επ’ ουδενί δεν τίθεται.

Από την άλλη, ο κ. Φλαμπουράρης εδώ και καιρό υποστήριζε μια πιο «πολιτική» ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ώστε να εξυπηρετούνται και οι στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τον κ. Δραγασάκη.