Το ντιλ για τον ΠτΔ που “φωτογράφισε” ο Τσίπρας και η στάση της ΝΔ
Πολιτική

Το ντιλ για τον ΠτΔ που “φωτογράφισε” ο Τσίπρας και η στάση της ΝΔ

Το ντιλ για τον ΠτΔ που “φωτογράφισε” ο Τσίπρας και η στάση της ΝΔ

Ήταν αναμενόμενο: από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει μια νομική φόρμουλα, προκειμένου να «δεσμεύσει» την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών που θέλει να επιφέρει, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έσπευδε να πετάξει την μπάλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τι; Μα με το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του 2015, όταν ήταν απλώς βουλευτής της ΝΔ, δεν είχε ψηφίσει, διαφοροποιούμενος από τη γραμμή του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, από το βήμα της Βουλής φωτογράφισε «ντιλ» της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ για την προεδρική εκλογή του 2020, για πρόσωπο διαφορετικό από τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ο ίδιος δήλωσε ότι στηρίζει για μια δεύτερη θητεία.

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, ευθέως κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως προσποιείται ότι τώρα θέλει να ψηφίσει το άρθρο για την προεδρική εκλογή-με το οποίο ούτως ή άλλως διαφωνεί- προκειμένου μετά τις εκλογές να μπορέσει σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ να το αλλάξει ακόμα και με 151 ψήφους, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της δικής τους επιλογής.

Ο κ. Τσίπρας, ακόμα, μίλησε για «ντιλ» που αφορά «νυν ή πρώην στελέχη» του ΚΙΝΑΛ, φωτογραφίζοντας με σαφήνεια τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Κώστα Σημίτη, καθώς ο μεν κ. Βενιζέλος δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Σημίτης παραμένει πολιτικά ενεργός και παρεμβαίνει ανά καιρούς στη δημόσια ζωή.

Οι σκέψεις της ΝΔ

Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι παρά σενάρια που ακούγονται περισσότερο ή λιγότερο.

Για παράδειγμα, η ΝΔ, ακόμα και αν μπορεί να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151, θα θελήσει να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. Απλώς, με όπλο τη δυνατότητα ψήφισης με 151, αλλά και τη μη διάλυση της Βουλής λόγω της εκλογής ΠτΔ, θα έχει δύο ισχυρότερα όπλα, προκειμένου να τις πετύχει.

Από εκεί και πέρα, από τη ΝΔ μένουν στα καλά λόγια που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Παυλόπουλο, χωρίς, όμως, να προτρέχουν ως προς την επιλογή προσώπου στις αρχές του 2020 και επιμένοντας, σε αυτή τη φάση, στο διαδικαστικό σκέλος.

Θεωρούν, δε, άκρως ειρωνικό, ο κ. Τσίπρας που δεν πρότεινε κανέναν για ΠτΔ το 2014 να «κόπτεται» για το ποιον θα προτείνει η ΝΔ. Προσθέτουν, δε, ότι θα είναι καλό ο κ. Τσίπρας να διαβάσει τις απόψεις του κ. Παυλόπουλου ως προς το αν η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική ως προς την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης, αλλά και την άποψή του για την εκλογή ΠτΔ από τον λαό που εισηγείται, έστω και ως τελευταίο καταφύγιο, ο ΣΥΡΙΖΑ.