Συνταγματική Αναθεώρηση: Η τρικυμία με το άρθρο για την Εκκλησία και η αριθμητική
Πολιτική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η τρικυμία με το άρθρο για την Εκκλησία και η αριθμητική

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η τρικυμία με το άρθρο για την Εκκλησία και η αριθμητική

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε από… σαράντα κύματα και να κινδύνευσε να υποστεί πολιτική ήττα, αλλά εν τέλει οι αλλαγές που πρότεινε στο άρθρο του Συντάγματος για τις (μικρές) αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους πέρασαν χθες και, σε έναν μήνα, σε δεύτερη ψηφοφορία θα αποκρυσταλλωθούν οι τελικές προς αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, το μπέρδεμα χθες το απόγευμα έγινε με το άρθρο 3, παρ.1, αναφορικά με το ουδετερόθρησκο του κράτους. Αρχικά, από πηγές της αντιπολίτευσης έφτασε η πληροφορία ότι το άρθρο δεν προκρίνεται προς αναθεώρηση, γιατί συγκέντρωσε 150 ψήφους. Αυτό ήταν πράγματι αληθές. Κατά την πρώτη καταμέτρηση, φάνηκε το επίμαχο άρθρο να συγκεντρώνει 150 ψήφους, άρα όχι την απόλυτη πλειοψηφία των 151 επί του όλου αριθμού των βουλευτών που ήταν απαραίτητη για να περάσει. Επειδή, όμως, ήταν οριακή η ισορροπία, έγινε επανακαταμέτρηση και διαπιστώθηκε ότι το άρθρο λαμβάνει 151 ψήφους, οπότε πέρασε, όπως ανακοίνωσε από έδρας ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, δύο βουλευτές φέρονται να έχουν καταψηφίσει το άρθρο: η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ακούστηκε και το όνομα της Γεωργίας Γεννιά, αλλά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τη φημολογία, λέγοντας ότι στηρίζει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οι διατάξεις που πήραν 180+ ψήφους

Υπήρξαν, παράλληλα, και τα 4 άρθρα του Συντάγματος, όπου αποτυπώθηκε πολύ ευρεία συναίνεση μεταξύ των βουλευτών, καθώς τα ψήφισαν προς αναθεώρηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της ΝΔ.

Τα εν λόγω άρθρα ήταν το 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, το 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, το 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Για να καταστούν αναθεωρητέα αυτά τα άρθρα στην επόμενη Βουλή, συνεπώς, θα χρειαστούν 151 ψήφοι, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαδικασία αλλαγής του τρόπου εκλογής του ΠτΔ, με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή, στις αρχές του 2020.

Τα άρθρα που πήραν 151+ ψήφους

Από εκεί και πέρα, η μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων καθίστανται αναθεωρητέα με πλειοψηφία 151+ βουλευτών, οπότε στην επόμενη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών, για την αλλαγή τους.

Τα άρθρα, λοιπόν, που στήριξαν μόνο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μεμονωμένοι βουλευτές είναι τα εξής:

  • Άρθρο 3 περί θρησκευτικής ουδετερότητας
  • Άρθρα 13, 33 και 59 για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου
  • Άρθρο 21 για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών
  • Άρθρο 22 για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών
  • Άρθρο 28 για την κύρωση διεθνών συνθηκών
  • Άρθρο 37 για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού
  • Άρθρο 84για την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας
  • Άρθρο 73 για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
  • Άρθρο 44 περί δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Άρθρο 54 για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού
  • Άρθρο 56 για την καθιέρωση του προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους
  • Άρθρο 5 για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού
  • Άρθρο 25 για την εισαγωγή της αρχής της επιείκιας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος
  • Άρθρο 38 περί αναπλήρωσης του πρωθυπουργού για λόγους υγείας
  • Άρθρο 96 περί επέκτασης των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές
  • Άρθρο 101 περί ορισμού συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασίας νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Η αριθμητική της ψήφου

Συνολικά, στη διαδικασία ψήφισαν 274 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την προαποφασισμένη στάση τους και μετείχε μόνο ο εισηγητής Ανδρέας Λοβέρδος.

Απείχε και η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, που επίσης είχε προαναγγείλει ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, με εξαίρεση τον Ιωάννη Σαρίδη που ψήφισε.

Απουσίαζαν επίσης ο Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ), ο οποίος έχει σπάσει το πόδι του, και οι Πάνος Καμμένος και Αριστείδης Φωκάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ απουσίαζε επίσης ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος φλερτάρει ανοιχτά με το Κίνημα Αλλαγής.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ’ αυτή την πρώτη ψηφοφορία.