Προσπάθεια κατευνασμού του Καμμένου μέσω διατήρησης της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ.
Πολιτική

Προσπάθεια κατευνασμού του Καμμένου μέσω διατήρησης της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ.

Προσπάθεια κατευνασμού του Καμμένου μέσω διατήρησης της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ.

Προσπάθεια να τιθασεύσει τον Πάνο Καμμένο φαίνεται πως κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω ενός «χρησμού» που αφήνει ανοιχτό παράθυρο, ώστε να μην διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., όπως φαίνεται ως και σήμερα εξαιρετικά πιθανό να γίνει, μετά την αντίστοιχη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακούγεται έντονα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σενάρια ακόμα και παρέμβασης στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε αρχηγοί Κ.Ο. που διαλύθηκαν να μην χάσουν κάποια κοινοβουλευτικά τους προνόμια.

Η αναγκαιότητα τιθάσευσης του κ. Καμμένου φαίνεται ότι καθίσταται επιτακτική, μετά το πρόβλημα που κατέστη σαφές στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες με τις ψηφοφορίες και το παράδειγμα της «γκαζόζας» που επικαλέσθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Αριστείδης Φωκάς. Το πρόβλημα, δε, αναμένεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που εν τέλει διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Και αυτό γιατί σήμερα αναμένεται τελικά να παραδώσει την έδρα του ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με τον Τέρενς Κουίκ να είναι ο επιλαχών και να μην προτίθεται να παραμείνει στην Κ.Ο. του κόμματος, οδεύοντας προς… ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά συνέπεια, οι ΑΝ.ΕΛ. θα μείνουν με 5 βουλευτές. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο Αριστείδης Φωκάς που πρόσφατα εντάχθηκε στο κόμμα, δεν εξελέγη με το κόμμα του κ. Καμμένου το 2015. Οπότε σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του Κανονισμού της Βουλής, ο κ. Φωκάς δεν θα προσμετράται στη δύναμη των ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα, μετά τη φυγή Παπαχριστόπουλου και την μη παραμονή Κουίκ, η Κ.Ο. να διαλύεται.

Η οργή Καμμένου

Είναι σαφές ότι αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί έντονο εκνευρισμό στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος πλέον «ρίχνει» ανοιχτά εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου. «Δεν μπορούμε να απειλούμαστε εμείς με διάλυση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά, θα έχουμε πόλεμο», είπε ο κ. Καμμένος χθες στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας μάλιστα ότι ήταν αυτός που είπε στον κ. Φωκά να πάει…για γκαζόζα την ώρα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, ώστε να στείλει ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι, εφόσον υλοποιηθεί η διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, θα ακολουθήσει μύλος.

Ο χρησμός Τζανακόπουλου

Τα σενάρια, πάντως, τροφοδότησε μια αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες. «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, διασαφηνίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στους ΑΝ.ΕΛ. και στο Ποτάμι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον Κανονισμό της Βουλής.

Τεχνικά, μένει να φανεί ποια είναι τα περιθώρια αλλαγών, π.χ. αλλαγή στη διατύπωση των επίμαχων άρθρων του Κανονισμού. Στη Βουλή, πάντως, δεν έχει υποβληθεί κάποιο σχετικό αίτημα, αν και θα εξεταστεί στην ώρα του.

Βεβαίως, κάποιοι εκλαμβάνουν και τις δηλώσεις Τζανακόπουλου ως ένα μήνυμα και προς τον κ. Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση, ώστε να μην πυροδοτηθεί ανοιχτή σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο.

Έντονη αντίδραση της ΝΔ

Από τη μεριά της ΝΔ, πάντως, προειδοποιούν την κυβέρνηση να ξεχάσει οιασδήποτε σκέψεις παρέμβασης στον Κανονισμό της Βουλής για να διασώσει τον Πάνο Καμμένο. Από τη ΝΔ μιλούν για «εξόφθαλμο εκβιασμό», λέγοντας ότι είναι «προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος».

Με άλλα λόγια, στη ΝΔ θεωρούν ότι, προκειμένου ο κ. Καμμένος να… μην ανοίξει το στόμα του, το Μέγαρο Μαξίμου θα ενεργοποιήσει ακόμα και ακραία σενάρια «τεντώματος» του Κανονισμού της Βουλής.