Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δύο βουλευτές στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους»
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δύο βουλευτές στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δύο βουλευτές στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους»

Νέο σκληρό γύρο επίθεσης στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στα περί «αλληλοδανεισμού» βουλευτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, από τα αλισβερίσια, η κυβέρνηση κατήντησε τη Βουλή σαν τη Βουλή των Σκοπίων. Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεχάσει τις διαδικασίες-εξπρές για τις Πρέσπες, ενώ τόνισε ότι, παράταση της κυβέρνησης, σημαίνει και παράταση της κυβέρνησης παρακμής στη χώρα.

«Τέσσερις από τους έξι βουλευτές που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, τρεις υπουργοί: η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις δεν μίλησαν καν για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δύο είναι στην Κίνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους», προσέθεσε. «Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές. Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων», υπογράμμισε.

“Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές”

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει διαδικασίες-εξπρές για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτήν την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε.

«Στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή», τόνισε, ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ. Είπε ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επί της ουσίας βαδίζουν μαζί, «ανταλλάσσοντας βουλευτές, ψήφους και υπουργεία, ενώ γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Είχατε το θράσος να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές”

Επιτέθηκε, δε, στην κυβέρνηση για τα περί απειλών σε βουλευτές. «Είχατε το θράσος χθες να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του στον βουλευτή του. Εξάλλου είναι αντιπρόσωπός του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι οι απειλές, χυδαιότητες πόσο μάλλον οι βιαιοπραγίες. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι, και θα είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, καταδικάζοντας ρητά τις επιθέσεις. «Αλλά ποιος είναι αυτό που μας ζητά και τα ρέστα;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θα σας το πω, όπως σας αξίζει να το ακούσετε. Υπήρξατε ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους.

«Όποιος ψηφίζει «Ναι» εγκρίνει τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας που μας «πνίγει» τον τελευταίο καιρό. Την διάλυση κομμάτων, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τον απόλυτο κυνισμό», είπε, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ, επιμένοντας στο αίτημά του για εκλογές με ένταση.