Μιχάλης Καλογήρου: «Ο βιασμός παραμένει κακούργημα»
Πολιτική

Μιχάλης Καλογήρου: «Ο βιασμός παραμένει κακούργημα»

Μιχάλης Καλογήρου: «Ο βιασμός παραμένει κακούργημα»

Ύστερα από τις αντιδράσεις που προέκυψαν, το αδίκημα του βιασμού διατηρείται ως κακούργημα στον Ποινικό Κώδικα όπως ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, ο Μιχάλης Καλογήρου στη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει! Είναι αδιανόητο να γράφονται με τέτοια ευκολία. Ο βιασμός διατηρείται ως κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως 15 ετών. Τιμωρείται ως κακούργημα όταν τελείται με βία ή με απειλή σοβαρού και σπουδαίου κινδύνου, όταν συνδέεται με τη ζωή και την ακεραιότητα του θύματος».

Το προτεινόμενο άρθρο που κατατέθηκε προς ψήφιση σχετικά με το αδίκημα του βιασμού, προέβλεπε τα εξής: «1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κίνδυνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη, 2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις, 3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, 4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, 5. Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης