Κυβέρνηση: Ανακοινώθηκε mini ανασχηματισμός
Πολιτική

Κυβέρνηση: Ανακοινώθηκε mini ανασχηματισμός

Κυβέρνηση: Ανακοινώθηκε mini ανασχηματισμός

Μίνι ανασχηματισμός με άρωμα Κεντροαριστεράς ήταν αυτός που ανακοίνωσε προ ολίγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αρχικά, προέκυψε η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε θέση υπουργού Εξωτερικών, παίρνοντας τη θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο υπουργικό σχήμα επιστρέφει η Σία Αναγνωστοπούλου, αναλαμβάνοντας αναπληρώτρια υπουργός με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Έκπληξη είναι και η τοποθέτηση της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η κ. Χατζηγεωργίου έχει πολιτευτεί στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ είναι πρόσωπο του περιβάλλοντος Μαξίμου, όντας διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Για τις επιδόσεις του επιβραβεύεται και ο βουλευτής Πρεβέζης Κώστας Μπάρκας, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας, στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου.

Μεταγραφές από το ΚΙΝΑΛ

Οι πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, όμως, σαφώς είναι αυτές των προερχομένων από το ΚΙΝΑΛ: στο υπουργείο Υποδομών, στη θέση του Νίκου Μαυραγάνη των ΑΝΕΛ, τοποθετείται ο Θάνος Μωραϊτης, επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δις υφυπουργός στις κυβερνήσεις Παπανδρέου. Ο κ. Μωραϊτης θήτευσε και ως γραμματέας Επικοινωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ εσχάτως είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ.

Εκτός ΚΙΝΑΛ βρέθηκε πρόσφατα και ο Άγγελος Τόλκας, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον Δημήτρη Βίτσα. Ο κ. Τόλκας ήταν μέχρι πρότινος γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, ενώ παλαιότερα ήταν βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και είχε θητεύσει επ’ ολίγον και ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικά με τις δύο τελευταίες τοποθετήσεις είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αυθεντικός εκφραστής του προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου πλέον, τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή από το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά.

Συνοπτικά ο ανασχηματισμός έφερε τις εξής αλλαγές:

  • Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
  • Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.
  • Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
  • Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.
  • Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης
  • Τέλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η ορκωμοσία των Υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Μόναχο.