Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφ’ όλης της ύλης η συνέντευξή του στη ΔΕΘ
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφ’ όλης της ύλης η συνέντευξή του στη ΔΕΘ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφ’ όλης της ύλης η συνέντευξή του στη ΔΕΘ

Για όλα τα ζητήματα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο, στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τόσο για θέματα εσωτερικού -οικονομία, οργάνωση του κράτους,  όσο και εξωτερικού ενδιαφέροντος – Brexit, Συμφωνία των Πρεσπών, τουρκική προκλητικότητα.

Ενδιαφέρον είχε η ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για την επίμαχη ταινία του Κώστα Γαβρά και αν προτίθεται να την παρακολουθήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως “θα δω την ταινία του Κώστα Γαβρά. Σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Νομίζω πως οι πολίτες έχουν πια μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε το διάστημα εκείνο”.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις του πρωθυπουργού:

Βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

Οικονομία 

Η κατάσταση δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση. Αν κρίνω από τον πιο σημαντικό δείκτη, του οικονομικού κλίματος, για την ελληνική οικονομία, βελτιώθηκε σημαντικά ενώ είναι καθοδικός στην Ευρώπη.

Για ΦΠΑ

Το τέλος της θητείας μας θα μας βρει με μειωμένους συντελεστές 11% και 22%. Ζητήματα που αφορούν μειώσεις εισφορών και σε ελεύθερους επαγγελματίες, η σύνθεση με το εισόδημα, αποδείχθηκε ότι τους οδηγούσε σε επιβαρύνσεις που ξεπερνούσαν κάθε όριο. Συζητούμε με τα αρμόδια υπουργεία ελαφρύνσεις στους ελ. επαγγελματίες. Σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες.

Για πρωτογενή πλεονάσματα

Είχα πει προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικήσω από την αρχή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θέτω στο τραπέζι γιατι αυτά τα πρωτογενη πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα. Διεκδικούμε πολιτική αξιοπιστία, παρουσιάζουμε τη διαφορετική μακροοικονομική πραγματικότητα στους εταίρους μας. Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση. Ήδη έχει συζητηθεί το ζήτημα ανεπίσημα και πιστεύουμε πως το 2020 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα χθες. Για το 2019 θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο.

https://www.instagram.com/p/B2HrsMghwN9/?utm_source=ig_web_copy_link

Το Brexit, ο Ερντογάν η Συμφωνία των Πρεσπών

 Brexit

Δεν συμμερίζομαι τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. Να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι προκλήσεις Ερντογάν

Πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον κ. Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση μη συγχέοντας ζητήματα διμερών σχέσεων με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης. Παρά την ένταση που υπάρχει πρέπει να συνομιλούμε. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί με το προσφυγικό. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. Να γίνει συζήτηση όχι όμως με απειλές, τσαμπουκάδες και μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε καλή γειτονία.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια εθνικά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει, είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή. Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της. Δεν έχει προβλεφθεί ακόμη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ. Κάποια στιγμή θα τον συναντήσω.

Κοινωνία

Για την α΄ κατοικία

Θα επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί ας ξεκινήσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες

Επιδόματα 

Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση για τα άτομα με αναπηρία, γι’ αυτό το θέμα αυτό το έχω αναλάβει προσωπικά εγώ. Έχω βαθιά προσωπική υποχρέωση και προς τη μητέρα μου που έθεσε το θέμα της αναπηρίας της δημοσίως ώστε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο.

Απασχόληση

Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία.Πολλοί εργοδότες κρύβονται πίσω από την μερική απασχόληση ενώ απασχολούν μόνιμα το προσωπικό τους. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για εκλογικό νόμο και ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Θα ήθελα να είχαμε 300 ψήφοι. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία αυτή. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή Συντάγματος. Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Η δυνατότητα σε ένα κόμμα που έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία, είναι κάτι καλό για την σταθερότητα και την οικονομία.

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ισχύει το πάγιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη. Δεν ξέρω πότε, αλλά θα τη χάσει. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των γλυπτών, αυτό είναι ξεκάθαρο. Οποιοδήποτε αίτημα γίνει στο Μουσείο θα διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο και δίκαιο αίτημα για οριστική επιστροφή των Γλυπτών που ανήκουν στην Ελλάδα.