Κλείσιμο εκκρεμοτήτων με τα μικρά κόμματα πριν από τον Ερντογάν
Πολιτική

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων με τα μικρά κόμματα πριν από τον Ερντογάν

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων με τα μικρά κόμματα πριν από τον Ερντογάν

Από την Τρίτη ως την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Τουρκία, με το ραντεβού του την Τρίτη, στην Άγκυρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να θεωρείται κομβικής σημασίας για την αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει απανωτά σκαμπανεβάσματα. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει ακόμα χρόνος και μια σημαντική εκκρεμότητα: τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής που φαίνεται ότι θα εγκρίνει τις αλλαγές στον Κανονισμό επ’ ωφελεία των μικρών κομμάτων που απειλούνται με διάλυση.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού

Με αφορμή, λοιπόν, το ότι ο Πάνος Καμμένος έχει απασφαλίσει με την προοπτική της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, μετά την αποχώρηση του βουλευτή του Θανάση Παπαχριστόπουλου και την κατάληψη της έδρας του από τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει τεθεί εκτός ΑΝ.ΕΛ., η Επιτροπή της Βουλής συνέρχεται σήμερα προκειμένου να επεξεργαστεί μια φόρμουλα σωτηρίας, προκειμένου οι αρχηγοί, τουλάχιστον, των κομμάτων που εξελέγησαν στη Βουλή να μην χάνουν συγκεκριμένα προνόμια και να μην κατηγοριοποιούνται απλώς στους ανεξάρτητους βουλευτές, αν τύχει και «διαλυθεί» η Κ.Ο. τους.

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά πρωτίστως τους ΑΝ.ΕΛ., ενώ, αν αποκτήσει και τη σχετική αναδρομικότητα, θα αφορά και το Ποτάμι που ως Κ.Ο. έχει διαλυθεί εδώ και δύο περίπου εβδομάδες. Βεβαίως, μια ρύθμιση-σανίδα σωτηρίας μπορεί να είναι ωφέλιμη ακόμα και για την Ένωση Κεντρώων, σε περίπτωση που ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, αποφασίσει να κάνει το βήμα εκτός κόμματος.

Διαγραφή Παπαχριστόπουλου;

Σημειωτέον, ο Πάνος Καμμένος, το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, τόνισε ότι σήμερα θα διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες ανέβαλε, μετά από συνάντηση με τον Νίκο Βούτση, την πολυδιαφημισμένη παραίτησή του. Και, προφανώς, αν αυτό συμβεί, θα ενέχει τον συμβολισμό ότι ο κ. Καμμένος δεν θέλει χάρεις από την κυβέρνηση, μιας και απομάκρυνση Παπαχριστόπουλου, με τα σημερινά ισχύοντα του κανονισμού σημαίνει διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ.

Το δίλημμα

Το δίλημμα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στο προεδρείο της Βουλής ήταν το εξής: θα έπρεπε να αλλάξει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού που υπαγορεύει ότι Κ.Ο. διατηρείται εφόσον σε αυτή παραμένουν 5 βουλευτές και να μην είναι απαραίτητο αυτοί οι 5 να έχουν εκλεγεί με το κόμμα ή θα μπορούσε και διάλυση της Κ.Ο. να μην σημαίνει απώλεια των προνομίων του αρχηγού; Φαίνεται πως η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της δεύτερης εναλλακτικής, οπότε θα βρεθεί και η φόρμουλα για το πώς θα διατυπωθεί αυτό.

Χαμηλοί τόνοι

Η σπουδή αυτή της κυβέρνησης να κλείσει τα μέτωπα που έχουν ανοίξει όλο το τελευταίο διάστημα είναι προϊόν της βούλησης του πρωθυπουργού να μην μπει σε απευθείας αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο. Παρά το ότι τα κυβερνητικά στελέχη έχουν έρθει σε αμηχανία από τη στάση και την οξύτητα των επιθέσεων Καμμένου, εντούτοις οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί, μιας και ο πρωθυπουργό δεν επιθυμεί-για προφανείς λόγους που σχετίζονται και με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά και με την ευρύτερη πολιτική στρατηγική του Μαξίμου-να μπει στη λογική της «μάχης χαρακωμάτων» με τον άλλοτε συγκυβερνήτη του.

Από τη μεριά του, πάντως, ο κ. Καμμένος συνεχίζει να εκπέμπει σε υψηλά ντεσιμπέλ. Αυτό έκανε και χθες από τη Θεσσαλονίκη, επιτιθέμενος ευθέως στον πρωθυπουργό. «Με ευθύτητα σας λέω ότι ο κ. πρωθυπουργός, ο εταίρος μας μέχρι προχθές δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., καρέκλες έναντι της ψήφου. Εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί οι βουλευτές να εξαγοραστούν από του ΑΝ.ΕΛ.;», είπε ο κ. Καμμένος. «Είναι έντιμο σε μια συνεργασία τη Δευτέρα το πρωί και πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει έδρα, να κλαπεί αυτή η έδρα για να κρατηθεί ο κ. Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ, αλλά η έδρα ανήκει στους ΑΝ.ΕΛ.», προσέθεσε.