Ευρωεκλογές 2019: Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων;
Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019: Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων;

Ευρωεκλογές 2019: Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων;

Με το που δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα ευρήματα του exit poll για τις Ευρωεκλογές 2019, σε ποσοστό 80% του δείγματος, υπήρξε άμεση αντίδραση από όλα τα κόμματα.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, η Ν.Δ. αναφέρθηκε σε «αδιαμφισβήτητη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» και το ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη διαφαινόμενη τρίτη θέση του κόμματος. Επίσης, ο Πάνος Καμμένος μέσω tweet «ταξίδεψε» στις Πρέσπες και ο Βασίλης Λεβέντης δεν αποδέχθηκε το exit poll.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Να περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δήλωσή του στο Open, προέτρεψε το κοινό να περιμένει τα πραγματικά αποτελέσματα, δηλαδή εκείνα της κάλπης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη, ή τουλάχιστον δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, τη στρατηγική ήττα που επεδίωκε η Νέα Δημοκρατία και ένα ολόκληρο μιντιακό και εκδοτικό σύστημα. Αντιθέτως, είναι ένας από τους δύο μεγάλους πόλους του πολιτικού συστήματος και μάλιστα με αξιώσεις να επιτύχει ακόμα μια νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεύτερον, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τα θετικά μέτρα και την επέκταση του δημοσιονομικού χώρου, ελπίζω, επειδή καιροφυλακτούν πολλοί να μην αμφισβητηθούν αυτά τα μέτρα εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, εάν αυτό είναι αντίστοιχο με όσα προβλέπει το exit poll. Καιροφυλακτούν πολλοί για να αμφισβητήσουν αυτά τα μέτρα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Τρίτον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πάρα πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με εξαιρετικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Εμείς πρέπει να αναλύσουμε το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα και στη βάση αυτή να βγάλουμε και τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα».

Ν.Δ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια αδιαμφισβήτητη ήττα»

Από το περιβάλλον της Ν.Δ., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιαζόταν το εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μια ξεκάθαρη νίκη και, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες του την έδωσαν». Όπως επισημαίνουν, «η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα».

Επιπλέον, «αν επιβεβαιωθούν λοιπόν το exit poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά -όπως λένε- μια σαφή καταδίκη του κυρίου Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Το μήνυμα της κάλπης -προσθέτουν- δείχνει και την κατεύθυνση που οι Έλληνες θέλουν να κινηθεί η χώρα. Και, βέβαια, σημειώνουν ότι υπάρχουν και οι περιφερειακές εκλογές καθώς και η αναμέτρηση στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί και σε αυτές τις κάλπες».

ΚΙΝΑΛ: «Σαφής αποδοκιμασία του Τσίπρα»

Από το ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν ικανοποίηση για το exit poll, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα είναι ξεκάθαρα στην τρίτη θέση και προσθέτοντας: «Πρόκειται για σαφή αποδοκιμασία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν και είναι ο καλύτερος χορηγός της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση βλάπτει τη χώρα. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έπαιξε τα ρέστα του κι έχασε».

Πάνος Καμμένος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε στις Πρέσπες»

Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, σχολίασε μέσω Twitter το exit poll, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη δυναμική του κόμματός του. Συγκεκριμένα, αρκέστηκε μόλις στην εξής πρόταση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε στις Πρέσπες». Έτσι, η Συμφωνία των Πρεσπών -κατά τον ίδιο- ήταν η αιτία της διαφαινόμενης ήττας του κυβερνώντος κόμματος.

Βασίλης Λεβέντης: «Το exit poll θα πέσει έξω»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υποστήριξε ότι το exit poll θα ανατραπεί, λέγοντας: «Θεωρώ ότι αυτά τα exit polls πρέπει να πέσουν έξω. Δεν μπορεί ο λαός να μην ψήφισε Ένωση Κεντρώων που τίμησε τη Μακεδονία και να ψήφισε τον Βαρουφάκη που κατέστρεψε την οικονομία και το Βελόπουλο. Δεν πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα τιμά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Νομίζω θα ανατραπούν στην πορεία όταν προστεθεί η Κρήτη και η Μακεδονία και η Ένωση Κεντρώων θα ανέβει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ