Εκλογές 2019: “Ναυάγησε” το τηλεοπτικό debate των αρχηγών
Πολιτική

Εκλογές 2019: “Ναυάγησε” το τηλεοπτικό debate των αρχηγών

Εκλογές 2019: “Ναυάγησε” το τηλεοπτικό debate των αρχηγών

Δεν θα γίνει τελικά το τηλεοπτικό debate των αρχηγών των κομμάτων όπως είχε ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα πολιτικά κόμματα δεν τα “βρήκαν” στην ημερομηνία επικαλούμενα το φορτωμένο προεκλογικό τους πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο, η αδυναμία συμφωνίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καταλάβουν ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, π.χ. προεδρία της Κομισιόν, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις 30 Ιουνίου, γεγονός που ενδεχομένως να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να είναι παρών.

Έτσι σήμερα στη διακομματική επιτροπή συζητήθηκαν οι διαθεσιμότητες των κομμάτων για τη διεξαγωγή του debate σε άλλη ημερομηνία, όμως δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί κοινή λύση.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Ένωση Κεντρώων

“Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την λύπη της για το “ναυάγιο” του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου”.

Νέα Δημοκρατία

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το debate, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το debate ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή.

Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το debate την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το debate ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις”.

Ακούστε το ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου του ΣΚΑΪ: