Εκλογές 2019: Δεν κατεβαίνουν οι ΑΝΕΛ, διαλύθηκε η Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων
Πολιτική

Εκλογές 2019: Δεν κατεβαίνουν οι ΑΝΕΛ, διαλύθηκε η Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων

Εκλογές 2019: Δεν κατεβαίνουν οι ΑΝΕΛ, διαλύθηκε η Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων

Η πρόθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου προκάλεσε αναταράξεις τόσο στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και στην Ένωση Κεντρώων.

ΑΝΕΛ: Τα ερωτήματα που ανακύπτουν

Όσον αφορά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται ότι έχει λάβει απόφαση για μη κάθοδο του κόμματος στις επικείμενες εκλογές ύστερα από την απογοητευτική επίδοση στις Ευρωεκλογές.

Έτσι, ανακύπτουν ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήτοι της Μαρίας Κόλια-Τσαρουχά, του Κώστα Κατσίκη, του Αριστείδη Φωκά και του Κώστα Ζουράρι.

Ένωση Κεντρώων: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ιωάννης Σαρίδης

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σαρίδης, γνωστοποίησε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων και την ανεξαρτητοποίησή του.

Έτσι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος δεν υφίσταται πλέον αφού αριθμεί μόλις τέσσερις βουλευτές, τους Βασίλη Λεβέντη, Μάριο Γεωργιάδη, Αναστάσιο Μεγαλομύστακα και Δημήτριο Καβαδέλλα. Ο Κανονισμός της Βουλής τοποθετεί στους πέντε τους κατ’ ελάχιστον βουλευτές που μπορεί να έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεπάγεται αλλαγές ως προς τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, των γραφείων στη Βουλή, των εισηγητών σε νομοσχέδια, του ορισμού Αντιπροέδρου στη Βουλή και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή επίκειται διάλυση της Βουλής λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών, τα προνόμια αυτά δεν θα εξαλειφθούν εξαιτίας της μη ύπαρξης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.