Ντόρα Μπακογιάννη: Υποψήφια για την ηγεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης
Πολιτική

Ντόρα Μπακογιάννη: Υποψήφια για την ηγεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ντόρα Μπακογιάννη: Υποψήφια για την ηγεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τέσσερις προσωπικότητες, ανάμεσά τους η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, είναι υποψήφιες για την θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ο πανευρωπαϊκός οργανισμός.

Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οργανισμού για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, είχαν προθεσμία μέχρι χθες τα μεσάνυκτα για να προτείνουν τον υποψήφιό τους.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Εκτός της Ντόρας Μπακογιάννη, υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Μαρία Πετσίνοβιτς και ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αντριους Κουμπίλιους.

Η διυπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα οργανώσει χωριστές συνεντεύξεις με τους τέσσερις υποψηφίους τον Μάρτιο και θα καταρτίσει τον τελικό κατάλογο υποψηφίων, ο οποίος θα διαβιβασθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα εκλέξει τον Ιούνιο τον νέο γενικό γραμματέα ο οποίος θα διαδεχθεί τον Νορβηγό Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, η θητεία του οποίου λήγει τον Σεπτέμβριο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της. Συμμετέχουν επίσης 5 κράτη ως παρατηρητές του Συμβουλίου και 3 ως παρατηρητές της συνέλευσής του. Ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1949.

Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκουν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης με εξαίρεση το Βατικανό, το Καζακστάν (διηπειρωτική χώρα), την Λευκορωσία η οποία είναι υποψήφιο μέλος και κράτη με περιορισμένη αναγνώριση.

https://www.facebook.com/councilofeurope/photos/a.425317687714/10158396770867715/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAszPg4mvEhIng5ZECE1hJmHTLegRkgR9rzCX3X5M1yRwtsg0JMSuSNo_Mke5NkOva9llZSOTwp6fnewoUTA0M61n-Wsz4I1ULo3aj-wMVXHRFALVww2khzbruyQndlGkrlQRI_SZFoGPQOOTR9Ik6HIi5tqwq7JmeemP1MNI3teHRySphEFO-pHjd37HW_vmN45pArwhcjrB-uGw-SZpcsimmnquAuqQO-hV8u8eyoIc-jDZ69gciLejKihTEmcdo_z8wmdRjjIg8ptO60JmQ3vkembFCDl9YbFkQUZ2Te7cFG22UaYbGj2tCWEzgYaTjexB6mAGkHUnjdAA&__tn__=-R

Ο λογαριασμός του οργανισμού στο Facebook ανάρτησε την είδηση το απόγευμα της Παρασκευής.

Πηγή: ΑΠΕ