ΑΝΕΛ: Παραδίδει την έδρα του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

ΑΝΕΛ: Παραδίδει την έδρα του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος


ZNEWS Team

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Πάνος Καμμένος

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως αύριο, Παρασκευή, θα παραδώσει την έδρα του στη Βουλή. «Αυτή την έδρα τη χρωστάω (στους ΑΝΕΛ) και θα την παραδώσω αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είχε έτοιμη την παραίτησή του από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο ίδιος δεν θα έδινε «ξαφνικό θάνατο στο κόμμα» με το οποίο εξελέγη.

Κατέστησε σαφές ότι παραδίδει την έδρα του οικειοθελώς, «κανείς δεν μου το ζήτησε» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς η στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται σε αντίθεση με την θέση των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, θέση την οποία σέβεται απολύτως. Ερωτηθείς αν έχει ανταλλάγματα από τον κ. Τσίπρα, την τοποθέτησή του σε εκλόγιμη θέση σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε «είναι επιλήψιμο να εκλέγεσαι με σταυρό και όχι να διορίζεσαι;».

Το ερώτημα της διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση της παραίτησης Παπαχριστόπουλου και εξηγεί τους μύδρους που εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, είναι το γεγονός πως πρώτος επιλαχών για τη βουλευτική έδρα των ΑΝΕΛ, είναι ο Τέρενς Κουίκ. Ο πρώην δημοσιογράφος, μπορεί να κατήλθε με τα ψηφοδέλτια του κόμματος, θεωρείται όμως ήδη ξένο σώμα από τον πρόεδρο και πρώην υπουργό Άμυνας. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, στην περίπτωση που την έδρα παραλάβει ο κ. Κουίκ, αν ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί να συγκροτεί κοινοβουλευτική ομάδα.

Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μια ΚΟ θα πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον πέντε βουλευτές εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Μπορεί λοιπόν ο Αριστείδης Φωκάς, έκτος της ΚΟ, να προσχώρησε στους ΑΝΕΛ, όμως εκλέχτηκε με την ΕΝ. ΚΕΝ. κάτι που πρακτικά σημαίνει πως διαλύεται  και η κοινοβουλευτική ομάδα του μέχρι πρότινος κόμματος της συγκυβέρνησης.

Θετικός στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπαχριστόπουλος υπερασπίσθηκε το έργο της κυβέρνησης, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει κατασυκοφαντηθεί ενώ ερωτηθείς εκ νέου αν θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εάν του το ζητήσει η Κουμουνδούρου, απάντησε «ναι γιατί πιστεύω ότι λειτουργεί θετικά για τη χώρα».

Είπε ότι έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» χωρίς να το επιδιώξει, καθώς, όπως εξήγησε, αφ’ ης στιγμής ενέσκηψε το «θέμα της FYROM», διαχώρισε τη θέση του από εκείνη των ΑΝΕΛ και αυτό το είπε τόσο στην ΚΟ όσο και στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Τέλος, ως προς το ζήτημα αυτό είπε ότι ο ίδιος δεν παραβίασε καμία αρχή του και υπενθύμισε ότι η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με σύνθετη ονομασία, erga omnes, περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εκφώνησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015.

 

Πηγή: ΑΠΕ