Αλέξης Τσίπρας: “Εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: “Εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”

Αλέξης Τσίπρας: “Εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”

Στο Μόναχο βρίσκεται ο πρωθυπουργός όπου μίλησε στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, είχε σειρά επαφών, ενώ θα παραλάβει από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ το βραβείο Ewald von Kleist.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ό,τι καλύτερο για τις δύο χώρες”

“Τα ζητήματα ασφάλειας γίνονται όλο και πιο περίπλοκα”, τόνισε κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας. “Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω”, είπε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι “αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και “βόμβα” στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής”.

“Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός”, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ό,τι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη. Είμαι πολύ υπερήφανος και είμαι πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου-Ευρωκίνηση

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου-Ευρωκίνηση

“Αισθάνομαι φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα”

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της Διάσκεψης  ότι «κανείς δεν πίστευε πως θα ήταν εφικτό, αλλά ζω ένα από τα όνειρα της ζωής μου, να είναι η Ελλάδα μία νέα φίλη-χώρα. Και πριν ήταν φιλική η Ελλάδα, ωστόσο τώρα αισθάνομαι πραγματικά φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την συμφωνία. Είμαστε και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία, αλλάξαμε πολλά σύμβολα σε όλη τη χώρα μας και φυσικά περιμένουμε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όποτε είναι καλύτερα γι’ αυτόν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

“Θα επισκεφτώ κι εγώ την Αθήνα, το οποίο είναι πολύ καλό, γιατί επισκέπτομαι συχνά την Θεσσαλονίκη και σίγουρα θα την επισκεφθώ και πάλι νωρίτερα».

Ωστόσο, τόνισε, «στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, για να δείξω στους φίλους μας από την Ελλάδα, την ελληνική Μακεδονία, ότι τηρούμε τη συμφωνία και θέλουμε φιλικές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας».