Αλέξης Τσίπρας: «Αν δεν άλλαζα θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου»
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Αν δεν άλλαζα θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου»

Αλέξης Τσίπρας: «Αν δεν άλλαζα θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», στον ANT1.

«Την Κυριακή ο λαός θα δώσει είτε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, είτε ψήφο ακύρωσής τους», και τόνισε πως μέλημα της κυβέρνησής του είναι: «να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων».

Κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για το ότι η πολιτική της προσανατολίζεται στην ευημερία των λίγων και όχι των πολλών. Δήλωσε σίγουρος όμως πως ο πολίτες καταλαβαίνουν τi γίνεται, ό,τι κι αν λένε οι πολιτικοί. Οι συνταξιούχοι όπως είπε, ξέρουν ότι έχασαν το 40% των συντάξεών τους, από το 2010 έως το 2014.

Σε σχετική ερώτηση του κυρίου Παπαδάκη, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το παράθυρο μείωσης του αφορολόγητου καθώς και άλλων μέτρων ελάφρυνσης  πριν από τις εθνικές εκλογές, δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το δίλημμα των εκλογών

Το δίλημμα είναι «συνέχιση των μέτρων ελάφρυνσης ή ακύρωση τους», τόνισε και σε περίπτωση αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εμμονικούς της λιτότητας, τους νεοφιλελεύθερους της Ευρώπης, με στόχο την ακύρωση τους.

Πάντως, όπως είπε, πηγαίνει στις ευρωεκλογές για να κερδίσει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης παρατήρησε ότι εάν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιδράσεις από όλους αυτούς, είναι γιατί ξέρουν πολύ καλά πως αν αντιδράσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ποσοστό 50% στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης και θα προχωρήσει στην ακύρωσή τους.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη και οι πολίτες τη δική τους για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές.

Σε ερώτηση για τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα βάλει πλάτη στην Ευρώπη για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Μη βάλει τόσο πολλή …πλάτη στην Ευρώπη, διότι από την πολλή πλάτη μπορεί να πάθουμε τίποτε!».

“Άλλαξα γιατί η δουλειά μου έγινε πολύ δύσκολη”

Ο Γιώργος Παπαδάκης τον ρώτησε αν τον  άλλαξε η εξουσία και απάντησε με τη φράση του Μπρεχτ «Αν δεν άλλαζα θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου» και σημείωσε: «Άλλαξα γιατί και η δουλειά μου έγινε πολύ δύσκολη. Όμως, η κυβέρνησή μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ούτε στιγμή δεν ξέχασε κανείς από εμάς ποιοι μας έφεραν στην εξουσία, ποιους υπηρετούμε. Δεν το ξεχνάμε ποτέ αυτό και όποια χαραμάδα βρήκαμε την αξιοποιήσαμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εμπειρία του από τις περιοδείες ανά την Ελλάδα και σημείωσε:

«Νιώθω άλλος άνθρωπος και δεν κουράζομαι βλέποντας την αποδοχή μας από τον κόσμο. Μας κατηγορούν για τους τσιγγάνους που έρχονται στις συγκεντρώσεις μας, ξέρετε πόσο ευτυχισμένος αισθάνομαι, όταν τους βλέπω χαρούμενους;».