Πάσχα: Τα τελετουργικά της Μεγάλης Εβδομάδας
Κοινωνία

Πάσχα: Τα τελετουργικά της Μεγάλης Εβδομάδας

Πάσχα: Τα τελετουργικά της Μεγάλης Εβδομάδας

Το Πάσχα, ως η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, συνδυάζει την κατάνυξη με τη χαρά και την ταπεινότητα με τη λαμπρότητα. Ο δρόμος προς την Ανάσταση είναι δύσβατος και κάθε ημέρα από σήμερα έως και την Κυριακή έχει τη δική της σημασία.

Μεγάλη Τετάρτη: Ακολουθία του Νιπτήρος

Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανόησε, πίστεψε στον Ιησού και άλειψε τα πόδια Του με μύρο. Έτσι, το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Νιπτήρος και περιγράφονται τέσσερα γεγονότα: τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα.

«Ότε οι ένδοξοι μαθηταί εν τω νιπτήρι του δείπνου εφωτίζοντο, τότε Ιούδας ο δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας, εσκοτίζετο· και ανόμοις κριταίς σε τον δίκαιον Κριτήν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων εραστά, τον δια ταύτα αγχόνη χρησάμενον· φεύγε ακόρεστον ψυχήν, την Διδασκάλω τοιαύτα τολμήσασαν. Ο περί πάντας αγαθός, Κύριε, δόξα σοι»

Μεγάλη Πέμπτη: Η Σταύρωση

Εκείνη την ημέρα διαβάζονται αποσπάσματα από τα Ευαγγέλια, γνωστά και ως «Δώδεκα Ευαγγέλια», και αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης. Περιγράφονται τα γεγονότα από τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών έως την προδοσία του Ιούδα, τη σύλληψη και τον Γολγοθά.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,  ο των αγγέλων βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις»

Μεγάλη Παρασκευή: Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών

Η πιο πένθιμη ημέρα του χρόνου για τη Χριστιανοσύνη, καθώς το Θείο Δράμα κορυφώνεται. Την Ενάτη Ώρα της ημέρας, ο Ιησούς λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Το πρωί τελείται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και οι γυναίκες μοιρολογούν τον σταυρωθέντα Χριστό. Ύστερα, το σώμα Του αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο, η περιφορά του οποίου γίνεται το απόγευμα.

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν. Η ζωή πώς θνήσκεις; πώς και τάφω οικείς; Του θανάτου το βασίλειον λύεις δε και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς»

Μεγάλο Σάββατο: Η πρώτη Ανάσταση και η Λύτρωση

Η συγκεκριμένη ημέρα είναι η τελευταία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αναγγέλλεται από το πρωί η Ανάσταση του Ιησού, με τον ψαλμό: «ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι».

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η Ακολουθία της Ανάστασης και ο ιερέας δίδει το Άγιο Φως στους πιστούς. Στη συνέχεια, με το που σημάνουν τα μεσάνυχτα, αναγγέλλει τη χαρμόσυνη είδηση: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος».

«Ανάστασην Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν Άγιον, Κύριον, Ιησούν τον μόνον αναμάρτητον. Τον Σταυρόν Σου Χριστέ προσκυνούμεν και την Αγίαν σου Ανάστασην υμνούμεν και δοξάζωμεν. Συ γαρ ει ο Θεός ημών, εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν, το όνομά Σου ονομάζομεν. Δεύτε, πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν την του Χριστού Αγίαν Ανάστασην. Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω. Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον, υμνούμεν την Ανάστασην Αυτού. Σταυρόν γαρ υπομείνας δι’ ημάς, θανάτω, θάνατον ώλεσεν»

Κυριακή του Πάσχα: Η Αγάπη

Την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα εορτάζεται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το απόγευμα τελείται η Αγάπη, στην οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες ξένες γλώσσες.