Ο Αντώνης Σρόιτερ λαμπαδηδρόμος του Μαραθωνίου – Φωτογραφίες

Ο Αντώνης Σρόιτερ λαμπαδηδρόμος του Μαραθωνίου – Φωτογραφίες


Μαίρη Καράμπελα

Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα και ανάμεσα στα πρόσωπα που μετέφεραν τη Φλόγα ήταν ο άνκορμαν του Alpha, Αντώνης Σρόιτερ.

Όσα διαδραματίστηκαν στην έναρξη του Μαραθωνίου

Αρχικά, μπροστά από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, σε έναν τόπο που έχει συνδεθεί με ένα σπουδαίο κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας- τη μάχη των Αθηναίων ενάντια στους Πέρσες το 490 π.Χ. – πραγματοποιήθηκε το χοροθεατρικό δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν 40 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου ART σε πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Ψειμάδα και το οποίο επιχείρησε την καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης συνοδεία μελοποιημένων αποσπασμάτων χορικών από τραγωδίες, οι οποίες αναφέρονται στις μάχες των Περσών εναντίον των Ελλήνων.

Μετά το πέρας της μάχης, οι Έλληνες μαχητές – νικητές και οι Ελληνίδες γυναίκες, απέδωσαν φόρο τιμής στους πεσόντες, εναποθέτοντας συμβολικά τις ασπίδες και τα ακόντια των νεκρών μπροστά στον Τύμβο και ο Ημεροδρόμος, ξεκίνησε την πορεία του προς την Αθήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης αλλά και της υπέρβασης, αναφωνώντας το θρυλικό «Νενικήκαμεν».

Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου – η οποία έληξε με την ανάκρουση του Ύμνου του Μαραθωνίου που συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους -ακολούθησε λαμπαδηδρομία.

Τη φλόγα του Μαραθωνίου παρέδωσε ο Αιθίοπας Lelisa Desisa, o οποίος βραβεύθηκε από την AIMS ως ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος για το 2019 στο πρώτο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων, που αποτελούσαν ο διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο Σπύρος Ανδριόπουλος και η πανελληνιονίκης στις μεγάλες αποστάσεις, Ελευθερία Πετρουλάκη.

Το τελευταίο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων συνέθεσαν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ και η πρωταθλήτρια στίβου Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, οι οποίοι και παρέδωσαν τη φλόγα στον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο άθλημα του Μαραθώνιου, Στέφανο Μπαλντίνι και στην Κενυάτισσα Ruth Chepngetich, η οποία και τιμήθηκε από την AIMS ως η κορυφαία μαραθωνοδρόμος για το 2019. Οι δύο τελευταίοι άναψαν τον βωμό που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία και η οποία θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Κατόπιν η Φλόγα παραδώθηκε στους Μαραθωνίους του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ειρήνης του Κοσίτζε (Σλοβακία), Λάρνακας (Κύπρος) και Ντανζού (Κίνα).Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου στον Μαραθώνα έληξαν με μια συγκινητική τελετή κατά την οποία ο βρετανός χρυσός νικητής πανευρωπαϊκών αγώνων Ρον Χιλ παρέδωσε το τρόπαιο της νίκης του από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, 50 χρόνια μετά την κατάκτησή του, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: NDP

Το ρεπορτάζ του Star για τον αυριανό Μαραθώνιο: