Μητροπολίτης Άνθιμος: “Εθνική αυτοκτονία” η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Κοινωνία

Μητροπολίτης Άνθιμος: “Εθνική αυτοκτονία” η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Μητροπολίτης Άνθιμος: “Εθνική αυτοκτονία” η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχίζει να προκαλεί η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τους Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τη χαρακτήρισε διχαστική. Όπως είπε ο ιερέας, τα 15 σημεία δεν πρόκειται να εγκριθούν από την Ιερά Σύνοδο. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως στη μεγάλη της πλειοψηφία η Ιεραρχία είναι υπέρ της ενότητας Κράτους – Εκκλησίας.

«Βεβαίως είναι διχαστική η συμφωνία. Αν δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό των Ορθοδόξων δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά τώρα μιλάμε για ελληνοχριστιανικό πολιτισμό» είπε. «Δεν μπορεί να περάσει αυτή η συμφωνία, τέτοια ενέργεια είναι εθνική αυτοκτονία» πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση Βαρθολομαίου

Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σκοπός της συζήτησης, εξηγήσεις για τα σημεία της συμφωνίας. Ωστόσο, οι διαρροές που ήθελαν τον Βαρθολομαίο να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, διαψεύδονται από το Φανάρι. «Πληροφορίες και δήθεν αποσπάσματα της διαλογικής συζητήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκος Παπαχρήστου.

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας φέρεται να είπε στον υπουργό Παιδείας ότι «δεν γίνεται να με σέβεται ο Ερντογάν και να με απαξιώνει ο Τσίπρας».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γαβρόγλου

Ο υπουργός παιδείας με τη σειρά του μιλώντας για το θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open» το βράδυ της Δευτέρας, σημείωσε: «Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη μισθοδοσία των κληρικών, το ασφαλιστικό και το ζήτημα της περίθαλψής τους». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί σε όλα της τα σημεία» και μίλησε για “συναξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας” πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά.