Χαλκιδική: Απίστευτη η μανία της φύσης! Βίντεο και φωτογραφίες

Χαλκιδική: Απίστευτη η μανία της φύσης! Βίντεο και φωτογραφίες


ZNEWS Team

Τι λένε οι επιστήμονες για το φαινόμενο; Τι είπε τραυματίας από την ταβέρνα όπου σκοτώθηκαν 2 άτομα;

Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε: «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «υπερκύτταρο» («super cell»), που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας.

Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς.

Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο.

Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Χαλκιδική

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την καταστροφή στις περιοχές από όπου πέρασε το φαινόμενο στην Χαλκιδική είναι ενδεικτικά του τι συνέβη το βράδυ.

Δείτε τις φωτογραφίες του τοπικού thestival.gr από την περιοχή της Χαλκιδικής:

Στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο πατέρας με το παιδί του στη Νέα Ποτίδαια βρέθηκε η κάμερα του «Μαζί σου». Στα πλάνα φαίνεται ότι ένα μεγάλο δέντρο κόπηκε και καταπλάκωσε τον άτυχο πατέρα έξω από το ξενοδοχείο που διέμεναν.

 

Η μαρτυρία του τραυματία στην ταβέρνα όπου σκοτώθηκε μια μητέρα με το παιδί της είναι χαρακτηριστική: «Έγιναν όλα σε δευτερόλεπτα. Τι να καταλάβουμε;»