6 Μαΐου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;
Κοινωνία

6 Μαΐου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

6 Μαΐου: Τι έγινε σαν σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

Τι έγινε σαν σήμερα, 6 Μαΐου, στην Ελλάδα και στον κόσμο;

1682: Η βασιλική αυλή της Γαλλίας μεταφέρεται στις Βερσαλλίες. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, εγκαθίσταται στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.

1825: Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.

1889: Ανοίγει για το κοινό στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ.

1912: Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει με 266 ψήφους κατά και 219 υπέρ το αίτημα για χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

1926: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι στο εξής θα χορηγούνται δάνεια και στις γυναίκες.

1937: Το γερμανικό Ζέπελιν «Χίντεμπουργκ» πιάνει φωτιά και καταστρέφεται αμέσως, κατά τη διαδικασία προσγείωσής του στο Νιου Τζέρσι. 36 από τους 95 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

1940: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής».

1994: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, εγκαινιάζουν τη σήραγγα Chunnel, το υπόγειο τούνελ κάτω από τη θάλασσα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία.

2001: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό.

2007: O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91.  Την ίδια μέρα, ο Νικολά Σαρκοζί εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Διάσημες γεννήσεις και θάνατοι

Σαν σήμερα το 1758 γεννήθηκε ο δικηγόρος, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της γαλλικής επανάστασης, το 1856 ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης, το 1915 ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Όρσον Ουέλς και το 1954 ο πολιτικός και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ.

Την ίδια μέρα το 1952 πέθανε η Μαρία Μοντεσόρι, Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, εμπνεύστρια της παιδαγωγικής μεθόδου, που φέρει το όνομά της και το 1992 η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίντριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος («Γαλάζιος Άγγελος»).