Sinead O’ Connor: Ασπάστηκε τον Ισλαμισμό
Κόσμος

Sinead O’ Connor: Ασπάστηκε τον Ισλαμισμό

Sinead O’ Connor: Ασπάστηκε τον Ισλαμισμό

Μετά από πολλές περιπέτειες με την ψυχική της υγεία, η Ιρλανδή τραγουδίστρια Sinead O’ Connor ανακοίνωσε ότι ασπάστηκε το Κοράνι και τον Ισλαμισμό. Όπως ανέφερε η ίδια, ήταν τη φυσική κατάληξη κάθε θεολογικής αναζήτησης. Μάλιστα, άλλαξε το όνομά της και από Sinead, έγινε Shuhada Davitt. Το όνομα Shuhada στα αραβικά σημαίνει “μάρτυρας”.

https://twitter.com/MagdaDavitt77/status/1053340513871384576

Η O’ Connor ανέβασε και φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Twitter για πρώτη φορά με hijab και όπως ανέφερε “ανατρίχιασε” όταν το φόρεσε.

https://twitter.com/MagdaDavitt77/status/1054765174706585600

Η O’ Connor προσπαθεί μάλιστα να μάθει αραβικά, ώστε να τραγουδάει ύμνους και να διαβάζει το κοράνι. Ανέβασε στο λογαριασμό της την πρώτη της προσπάθεια να τραγουδήσει το λεγόμενο “azan”, το κάλεσμα του ιμάμη στους πιστούς. Ζήτησε δε συγγνώμη, διότι η αραβική προφορά της δεν ήταν καλή.

https://twitter.com/MagdaDavitt77/status/1053405772917473282

Ο ίδιος ο επικεφαλής ιμάμης του Ισλαμικού Κέντρου της Ιρλανδίας, ανακοίνωσε ότι η γνωστή τραγουδίστρια ασπάστηκε τον Ισλαμισμό, δίνοντας της ευχές για το μέλλον με την O’ Connor να φοράει μαντήλα και να προσπαθεί να προφέρει αποσπάσματα από το Κοράνι.

Η ταραγμένη ζωή και η φήμη

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια μεσουράνησε στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του ’80. Γεννήθηκε το 1966 στο Δουβλίνο και από πολύ μικρή ηλικία αντιμετώπισε προβλήματα. Οι γονείς της χώρισαν όταν η ίδια ήταν 8 ετών. Αυτή και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της μεγάλωσαν με τη μητέρα τους η οποία τους κακοποιούσε σωματικά. Το 1979 αποφασίζει να ζήσει με τον πατέρα της, όμως η απόπειρα αυτή την οδήγησε στο αναμορφωτήριο. Εκεί αφοσιώθηκε στη μουσική. Η φήμη της ανήλθε προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο της άλμπουμ, “The Lion and the Cobra”. Το 1990 έκανε παγκόσμια επιτυχία με το “Nothing Compares 2 U” και έκτοτε έβγαλε 10 σόλο άλμπουμς. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και έκανε τέσσερα παιδιά.

Ο Καθολικισμός και οι άλλες θρησκείες

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της προκάλεσε πολλές φορές το κοινό, όπως όταν ξύρισε το κεφάλι της, αλλά κυρίως, όταν στα τέλη του 1990 χειροτονήθηκε ιερέας από την Ιρλανδική Ορθόδοξη και Αποστολική Εκκλησία, σοκάροντας τους πιστούς Ρωμαιοκαθολικούς συμπατριώτες της και την Καθολική Εκκλησία, που δεν επιτρέπει γυναίκες ιερείς.

Οι περιπέτειες της Sinead με τη θρησκεία όμως δεν σταματούν εδώ. Το 2002 δήλωνε σε συνέντευξή της ότι η χριστιανική πίστη της έδωσε τη δύναμη να ξεπεράσει τις συνέπειες της κακοποίησης που έζησε. Το 2011 όμως, με άρθρο της στην Sunday Independent καταφερόταν με βαριά λόγια κατά της Καθολικής Εκκλησίας για τα σκάνδαλα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Αποκάλεσε το Βατικανό “φωλιά διαβόλων” και καλούσε τους πιστούς να ιδρύσουν μια εναλλακτική εκκλησία ισχυριζόμενη ότι ο “Χριστός δολοφονήθηκε από τους ψεύτες” στο Βατικανό.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας

Οι περιπέτειες με τη θρησκεία φαίνεται ότι εξελίσσονταν παράλληλα με τις περιπέτειες της ψυχικής της υγείας. Από πολύ νωρίς, η τραγουδίστρια προσπαθούσε να ανακαλύψει μια πηγή σταθερότητας στη ζωή της. Το 2007 αποκάλυψε στην Oprah Winfrey ότι διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και ότι είχε έντονες φοβίες και σκέψεις αυτοκτονίας. Οι σκέψεις αυτές άρχισαν να γίνονται πράξεις όταν το 2015 βγήκε στο Facebook και δήλωσε ότι είχε πάρει υπερβολική δόση χαπιών στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου κάπου στην Ιρλανδία. Η αστυνομία αργότερα ανακοίνωσε ότι την εντόπισε και ότι είναι ασφαλής. Η ίδια, τον επόμενο μήνα από το περιστατικό πόσταρε στο Facebook ότι νοσηλεύτηκε για να εκτιμηθεί η ψυχολογική της κατάσταση.

Ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2016, ξαναβάζει σε περιπέτειες την οικογένειά της καθώς δεν επέστρεψε από βόλτα που είχε πάει στο Σικάγο και ανέβασε στο Facebook ένα σπαρακτικό βίντεο όπου αναφερόταν στο συναισθηματικό τραύμα από το οποίο υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Η αστυνομία την εντόπισε σε ξενοδοχείο λίγο πριν αυτοκτονήσει

Από τότε μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι η αναζήτηση της O’ Connor για ψυχική γαλήνη δεν έχει σταματήσει. Η τραγουδίστρια μένει να αποδειχτεί εάν η προσχώρησή της στις τάξεις του Ισλαμισμού είναι άλλη μια απέλπιδη προσπάθεια να βρει νόημα στη ζωή της ή πραγματικά το έχει βρει.