Serena Williams: Ποζάρει για το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του GQ
Κόσμος

Serena Williams: Ποζάρει για το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του GQ

Serena Williams: Ποζάρει για το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του GQ

Το αμερικανικό ανδρικό περιοδικό GQ ανακήρυξε τους άνδρες της χρονιάς για το 2018. Και όπως το συνηθίζει, προκάλεσε έναν μικρό διχασμό. Στο σχετικό promoting άρθρο για τα εξώφυλλα του περιοδικού με τους άνδρες της χρονιάς αναφέρει: ” Αυτοί είναι οι άνδρες- και μία γυναίκα!- που έκαναν εκπληκτικά πράγματα το 2018″. Ο λόγος; Φέτος ανάμεσα στους βραβευμένους του περιοδικού βρίσκεται και μία γυναίκα, η τενίστρια Serena Williams.

Τα εξώφυλλα το GQ με τους άνδρες της χρονιάς - Photo: GQ

Τα εξώφυλλα το GQ με τους άνδρες της χρονιάς – Photo: GQ

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η Serena Williams βραβεύτηκε ως “Πρωταθλητής της χρονιάς” διότι από όποια πλευρά και να το δει κανείς είχε μια αξιοπρόσεχτη χρονιά. Η συντάκτρια του περιοδικού Jeanne-Marie Laskas την επισκέφθηκε στο σπίτι της στη Florida  για να της πάρει συνέντευξη και μίλησαν για το γνωστό συμβάν στο U.S. Open, τα μελλοντικά της σχέδια και τις σκέψεις της για τον αμφιλεγόμενο δικαστή Brett Kavanaugh. Η τενίστρια εξερράγη κατά τη διάρκεια του τελικού του U.S. Open τον περασμένο Σεπτέμβρη και έσπασε τη ρακέτα της. Ο διαιτητής της επέβαλε ποινή, με αποτέλεσμα εκείνη να του επιτεθεί λεκτικά. Τελικά, ο Πορτογάλος διαιτητής αποφάσισε κάτι μάλλον ασυνήθιστο. Επέβαλε game point ποινή στην Αμερικανίδα που τελικά έχασε τον αγώνα με 6-4.

Η συνέντευξη εξετάζει επίσης και το ερώτημα, πώς είναι να είσαι μαύρη γυναίκα στην Αμερική το 2018.

Η συνεργασία – έκπληξη και οι αντιδράσεις

Για το εξώφυλλο της Serena το περιοδικό έκανε μια συνεργασία- έκπληξη με τον σχεδιαστή Virgil Abloh, που έντυσε όλη τη χρονιά τη Serena στους αγώνες της (αξέχαστη θα μείνει η παρουσία της με μαύρο τούτου στο U.S. Open). Ο Virgil  υπέγραψε το εξώφυλλο της Serena γράφοντας χειρόγραφα τη λέξη “woman” σε εισαγωγικά και σβήνοντας τη λέξη “men”.

Το εξώφυλλο προκάλεσε μια social media “αντιπαράθεση” στο Twitter με σχόλια χρηστών να κατηγορούν το GQ για σεξισμό και ρατσισμό διότι έβαλε τη λέξη woman (γυναίκα) μέσα σε εισαγωγικά. Με άλλα λόγια κατηγορούν το περιοδικό ότι ουσιαστικά αμφισβητεί τη θηλυκή υπόσταση μιας αθλήτριας που έχει επανειλημμένα δεχτεί σχόλια για το μυώδη σωματότυπό της.

Η αλήθεια είναι ότι αν το σκεφτεί κανείς λίγο πιο ψύχραιμα (και με δεδομένο ότι η ίδια η Serena δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο) πως δεν είναι δυνατόν η αθλήτρια να πόζαρε σε ένα τεύχος χωρίς να γνωρίζει και να έχει αποδεχτεί τον τίτλο του εξωφύλλου (τον οποίο άλλωστε υπογράφει ένας δικός της συνεργάτης). Επιπλέον τα εισαγωγικά στον τίτλο επιδέχονται πολλών ερμηνειών, με κυριότερο αυτόν του ότι είναι τίτλος τιμής – αντί να την πει δηλαδή κάποιος man of the year την αποκαλεί woman και με τα εισαγωγικά την ξεχωρίζουν από τους άνδρες-. Άλλωστε, όπως αναφέρεται σε πολλά σχόλια, τα εισαγωγικά είναι χαρακτηριστικό της γραφής του σχεδιαστή.  Σε κάθε περίπτωση, ο ντόρος δεν είναι κάτι άγνωστο ούτε για το περιοδικό ούτε για την ίδια τη Serena, οπότε μοιάζει ότι και οι δύο πέτυχαν το σκοπό τους.