Πέθανε ο συνιδρυτής της MARVEL Stan Lee
Κόσμος

Πέθανε ο συνιδρυτής της MARVEL Stan Lee

Πέθανε ο συνιδρυτής της MARVEL Stan Lee

Σε ηλικία 95 ετών, πέθανε ο συνιδρυτής του κόσμου της MARVEL, Stan Lee. Την είδηση έδωσε η κόρη του στο αμερικανικό δίκτυο TMZ. Ο 95χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Hollywood Hills το πρωί της Δευτέρας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Lee ήταν από τους ανθρώπους που ίδρυσαν τη Marvel, μαζί με τον Jack Kirby το 1961. Οι πρώτοι του υπερήρωες ήταν οι Fantastic 4, ενώ από το ευρηματικό του μυαλό γεννήθηκαν ο Spiderman, o Daredevil, ο Black Panther, ο Iron Man, οι X-Men και ο Thor. Δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του ολόκληρους φανταστικούς κόσμους, οι οποίοι ήρθαν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της DC (βλέπε Batman και Superman).

O Stanley Martin Lieber γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 28 Δεκεμβρίου του 1922. Οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής μετανάστες από τη Ρουμανία.  Ο πατέρα του Jack ήταν ράφτης που εργάστηκε σποραδικά μετά τη Μεγάλη Ύφεση του ’29. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός στην Timely Comics το 1939. Η εταιρία θα μετεξελισσόταν ως τη δεκαετία του ’60 στην διάσημη Marvel.

Ο Lee δεν συμβιβάστηκε με την κινηματογραφική εξάπλωση της Marvel. Μάλιστα, έκανε μήνυση στη Marvel το 2002, ισχυριζόμενος πως είχε να λάβει δικαιώματα από την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του Spiderman. Εν τέλει, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμβιβασμό που περιελάμβανε αποζημίωση για τον Lee, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός λάτρευε να κάνει guest εμφανίσεις σχεδόν σε όλες τις ταινίες που βγήκαν μέσα από τις σελίδες των Comic του.

Ο Stan Lee έχασε τη γυναίκα του Joan το 2017, σε ηλικία 69 ετών. Η μόνη του συγγενής είναι η κόρη του J.C.