Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι…ταραχώδες
Πολιτική

Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι…ταραχώδες

Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα είναι…ταραχώδες

Είναι σαφές ότι ο πολιτικός γάμος των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ λαμβάνει τέλος και το διαζύγιο είναι προ των πυλών, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως η διαδικασία, απ’ ότι φαίνεται, μόνο εύκολη δεν θα είναι.

Από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει ήπιους τόνους απέναντι στους ΑΝΕΛ, για έναν βασικό λόγο: θα χρειαστεί την ανοχή τους και μετά το τέλος της συνεργασίας τους, προκειμένου να μην απολέσει την εξουσία και να είναι σε θέση να καθορίσει αυτός πότε θα στηθούν οι κάλπες. Γι’ αυτό και όπως συζητήθηκε και στο εσωτερικό της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου, το ευκταίο σενάριο είναι ένα ήπιο διαζύγιο, σε πνεύμα συνεργασίας. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έκανε ήδη μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης: μη θέλοντας να διαιωνίσει τη δημόσια αντιπαράθεση με τους ΑΝΕΛ, μετέθεσε την προγραμματισμένη για την Τρίτη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο του OPEN, την Τετάρτη. Έτσι, θα έχει προηγηθεί η πολυαναμενόμενη τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Η πόρτα του Καμμένου

Όμως, παρά την κίνηση αβρότητας του Μαξίμου, η απάντηση του Πάνου Καμμένου ήταν «πόρτα». Και αυτό γιατί, μέσω διαρροής από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τις προηγούμενες μέρες αρνήθηκε μια συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε ανησυχία. Κάπως έτσι, ο κ. Καμμένος έσπευσε να στείλει το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι αυτή τη φορά… δεν θα του περάσει τόσο εύκολα.

Η στάση του κ. Καμμένου δεν είναι δυσεξήγητη. Θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο «αποστασίας», μέσω της μετακίνησης βουλευτών του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το κυβερνών κόμμα τονίζουν ότι, πέρα από την πλειοψηφία για τις Πρέσπες, έχουν και πλειοψηφία για μια ψήφο εμπιστοσύνης. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι βουλευτές και υπουργοί λοξοκοιτούν πλέον ανοιχτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αγνοούν τις επιταγές του. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι πρακτικά εκτός ΑΝΕΛ. Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται και η Έλενα Κουντουρά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έχει τεθεί εκτός κόμματος ήδη, ενώ και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη (δεν είναι βουλευτής) δεν απορρίπτει κάθετα τη Συμφωνία των Πρεσπών και επίσης δεν θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Άγνωστος “Χ” παραμένει η στάση του βουλευτή και υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Καμμένος έχει μείνει μόνο με δύο πιστούς βουλευτές: την υφυπουργό Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που προτίθεται να αποχωρήσει από το υπουργείο της και τον βουλευτή Κώστα Κατσίκη, μιας και ο έτερος βουλευτής του κόμματος, Κώστας Ζουράρις επίσης διαφωνεί με την προοπτική αποχώρησης από την κυβέρνηση.