Συμφωνία Των Πρεσπών: Αναβάλλεται η ψηφοφορία στα Σκόπια
Πολιτική

Συμφωνία Των Πρεσπών: Αναβάλλεται η ψηφοφορία στα Σκόπια

Συμφωνία Των Πρεσπών: Αναβάλλεται η ψηφοφορία στα Σκόπια

Για την Παρασκευή φαίνεται πως παίρνει αναβολή η ψηφοφορία στη βουλή της ΠΓΔΜ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, φαίνεται πως δεν εξασφαλίζει την συναίνεση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να έχει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία.

Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

“Αναλαμβάνω την ευθύνη”

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» υποστήριξε νωρίτερα ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Διαπραγματεύσεις για τις δύο ψήφους

Θυμίζουμε πως αυτή είναι η τελευταία ψηφοφορία που απαιτείται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα. Η ψηφοφορία θα ανοίξει το δρόμο για τις τελευταίες τροποποιήσεις του Συντάγματος, ενώ στη συνέχεια η συμφωνία θα έρθει στην Ελλάδα προς ψήφιση από την ελληνική βουλή.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ διαθέτει 120 έδρες και προκειμένου να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται, ο πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία 2/3, ήτοι 80 βουλευτές. Από την κυβέρνηση πάντως των Σκοπίων διαμηνύουν πως η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή. Επιπλέον, τονίζουν πως ο Ζόραν Ζάεφ θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται.