Η Συμφωνία των Πρεσπών μοιράζει ξανά την “πολιτική τράπουλα”
Πολιτική

Η Συμφωνία των Πρεσπών μοιράζει ξανά την “πολιτική τράπουλα”

Η Συμφωνία των Πρεσπών μοιράζει ξανά την “πολιτική τράπουλα”

Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολιτικά μονοδιάστατες: όλα θα γυρίζουν γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα αποτελέσει μια ιστορική τομή, είτε τη βλέπει κανείς θετικά, είτε αρνητικά. Και αυτό, γιατί, αφενός θα αποτελεί την οριστική φάση επίλυσης του Μακεδονικού, αφετέρου θα λειτουργήσει ως νέα διαιρετική τομή στο πολιτικό σύστημα, επανακαθορίζοντας στρατόπεδα και συμμαχίες.

Επί του πρακτέου, χθες το μεσημέρι, η Συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Εξωτερικών. Η συζήτησή της, μετά από άτυπη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που έχει ήδη γίνει, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ αναμένεται να έχει κυρωθεί το πολύ ως την ερχόμενη Παρασκευή. Η διαδικασία που θα ακολουθεί, όπως έχει ξαναγράψει το Znews.gr, θα είναι αυτή του επείγοντος.

Πρώτα το συλλαλητήριο

Πριν, όμως, το εναρκτήριο λάκτισμα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην πλατεία Συντάγματος οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά την επικράτεια. Η κινητοποίηση είναι τεράστια, σε απόλυτους αριθμούς ακόμα μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη του περυσινού Φεβρουαρίου, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες (με συγκρατημένες εκτιμήσεις) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα.

Σήμερα, χιλιάδες πούλμαν, από όλες τις γωνιές της χώρας, αναμένονται στην Αθήνα, με την ώρα συγκέντρωσης να έχει προσδιοριστεί για τις 14:00. Και μπορεί να μην υπάρχει κάποιο «τρανταχτό» όνομα, όπως του Μίκη Θεοδωράκη πέρυσι, πέραν ίσως του Κρις Σπύρου, στο πρόγραμμα των ομιλιών, στόχος, όμως, των διοργανωτών είναι να καταγραφεί η λαϊκή δυσθυμία αναφορικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που προοιωνίζεται.

Να δοθεί, με άλλα λόγια, ένα μήνυμα στους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία. Σημειωτέον, σημερινή έρευνα της Marcγια το Πρώτο Θέμα καταγράφει σταθερα μεγάλα νούμερα διαφωνίας με τις Πρέσπες, της τάξης του 66%, με τη δημοσκοπική τάση να παραμένει εδώ και καιρό σταθερή.

Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες

Και μπορεί το συλλαλητήριο να αναμένεται να έχει εντυπωσιακή προσέλευση, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επηρεάζεται. Σε σημερινή του συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής, άλλωστε, ο πρωθυπουργός μιλά για «πατριωτικό καθήκον» ως προς την κύρωση της Συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, οι 151 ψήφοι που η κυβέρνηση επιζητούσε για πολιτικούς λόγους, εμφανίζονται κλειδωμένες. Στις ψήφους, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προσμετρώνται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης. Δεν αποκλείεται σε αυτό το μπλοκ να προστεθεί από σήμερα και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.

Τέλος, το Ποτάμι είναι σαφές ότι είναι σε τροχιά διάλυσης, καθώς οι διαφωνούντες με τη στάση του κόμματος ως προς τις Πρέσπες, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, προαναγγέλλουν ανοιχτά την αποχώρησή τους το επόμενο διάστημα, με πιθανότερη κατεύθυνση και των δύο τη ΝΔ.