Οι Πρέσπες νέα διαιρετική τομή για τα κόμματα
Πολιτική

Οι Πρέσπες νέα διαιρετική τομή για τα κόμματα

Οι Πρέσπες νέα διαιρετική τομή για τα κόμματα

Το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ήταν μεν ογκώδες, αλλά δεν αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για τη Συμφωνία θα ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ έχει διαμορφωθεί και η πλειοψηφία των 151+ που επεδίωκε η κυβέρνηση. Προηγουμένως, όμως, έχει προηγηθεί πολιτικό big bang, με μετακινήσεις στον πολιτικό χάρτη και κόμματα στο όριο της επιβίωσης.

Είναι σαφές πως σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως «φυγόκεντρος δύναμη», αν και για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει ως «κεντρομώλος δύναμη», εμφανίζοντάς τον ως σημείο συνάντησης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Εκκαθάριση στο ΚΙΝΑΛ

Στο Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά πήρε μια σημαντική απόφαση: να διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα την απόφασή του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον, είναι σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός ΚΙΝΑΛ, αν και ορισμένα στελέχη του κόμματος λέγεται ότι θα παραμείνουν. Κάπως έτσι, ο κ. Θεοχαρόπουλος προστίθεται στην πλειοψηφία της κυβέρνησης για τις Πρέσπες και μένει να φανεί, αν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον σύμπλευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον, οι σχέσεις του με την κ. Γεννηματά ήταν εδώ και καιρό οριακές, μιας και σοβούσαν εντάσεις για τη θέση που θα έπαιρναν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προεξάρχοντος του ίδιου, στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Πλέον, η κ. Γεννηματά προανήγγειλε και έκτακτο συνέδριο για το τέλος Μαρτίου, όπου θα εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος.

Το Ποτάμι σε σημείο καμπής

Σε σημείο καμπής βρίσκεται και το Ποτάμι. Οι δύο βουλευτές που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, είναι ένα βήμα πριν από την αποχώρηση από το κόμμα, αν και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος φέρονταν να είχαν δεχθεί την κατά συνείδηση ψήφο για τις Πρέσπες. Πλέον, αν οι κ. Ψαριανός και Αμυράς αποχωρήσουν από το κόμμα, αμέσως μετά την ψηφοφορία για τις Πρέσπες, και δεν παραδώσουν τις έδρες τους, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εξαϋλωση των ΑΝΕΛ

Σημειωτέον, σε εντελώς οριακό σημείο βρίσκονται και οι ΑΝΕΛ. Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να ανεβάζει τους τόνους και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, απειλώντας να καταψηφίζει κυβερνητικά νομοσχέδια, και να πήρε τον βουλευτή Αριστείδη Φωκά που είχε ανεξαρτητοποιηθεί προ μηνών από την Ένωση Κεντρώων, όμως, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, απέχει πολύ από το όριο του 3%, προκειμένου να ξαναμπεί στην επόμενη Βουλή.