Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Μια ασθένεια που μας αφορά
Υγεία & Ευεξία

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Μια ασθένεια που μας αφορά

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Μια ασθένεια που μας αφορά

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τη 14η Νοεμβρίου ως ημέρα ενημέρωσης για την πολύ σημαντική αυτή ασθένεια. Το φετινό μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας της Διεθνούς Ένωσης Διαβήτη  (International Diabetes Federation) είναι ” Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια”. Με αυτό θέλησε να τονίσει το γεγονός πως ο διαβήτης επηρεάζει όλα τα μέλη μιας οικογένειας, αλλά και ότι πλέον αφορά ολοένα περισσότερους ανθρώπους.

Στον διαβήτη τύπου 1, η οικογένεια πρέπει να είναι ενημερωμένη για το πώς να φερθεί σε περίπτωση ανάγκης του διαβητικού. Παράλληλα, πρέπει να φροντίζει για τη σωστή διατροφή του, ώστε να μην πέφτει το σάκχαρό του. Αντίστοιχα, στον διαβήτη τύπου 2, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όλης της οικογένειας προς το υγιεινότερο, θα βοηθήσουν το άτομο με διαβήτη να ελέγξει το σάκχαρό του και να χάσει βάρος.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Ένωση, ότι ένα στα δύο άτομα παγκοσμίως δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη. Αυτό έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία τους. Όπως θα δείτε και στο infographic παρακάτω, ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων καταστάσεων, όπως το εγκεφαλικό και η νεφρική ανεπάρκεια. Καταστάσεις που προκαλούνται όταν δεν τίθεται υπό έλεγχο. Η IDF διαθέτει και online εργαλείο-test όπου μπορεί κάποιος να δει τις πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 (κάντε το τεστ εδώ).

Παράλληλα προκειμένου να ενημερώσει το κοινό, έχει δημιουργήσει ένα ακόμη test όπου μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας για τα συμπτώματα του διαβήτη:

Το Infographic μιας ασθένειας που μας αφορά

Ένα βίντεο που πρέπει να δείτε

Στο βίντεο της IDF καταθέτουν την εμπειρία τους άνθρωποι που ζουν με το διαβήτη και πώς αυτός επηρέασε τους ίδιους και την οικογένειά τους.