Τι γυρεύει η Μέρκελ στην Αθήνα;
Διεθνή

Τι γυρεύει η Μέρκελ στην Αθήνα;

Τι γυρεύει η Μέρκελ στην Αθήνα;

Μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει επισήμως την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγεκλαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όμως αυτή αναμένεται στην Αθήνα στις 10 μηνός, σε μια πολιτικά πυκνή περίοδο, με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρώτο θέμα στην ατζέντα σε Αθήνα και Σκόπια.

Όταν θα έρθει στην Αθήνα η κ. Μέρκελ, στην πΓΔΜ θα εξελίσσεται το τελευταίο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με βάση τον προγραμματισμό, η Συμφωνία θα ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου με πλειοψηφία 2/3 εκεί και στη συνέχεια, η μπάλα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα περάσει στην ελληνική Βουλή. Συνεπώς, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ θα στείλει αρχικά ένα μήνυμα στην πΓΔΜ ότι η Συμφωνία πρέπει να περάσει.

Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι μετέπειτα η Συμφωνία θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή, η κ. Μέρκελ θα στείλει και ένα μήνυμα προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κυρωθεί κι εδώ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή, συνυπολογίζοντας τους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιου. Συνεπώς, το μήνυμα της κ. Μέρκελ απευθύνεται κυρίως στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και σε λοιπούς βουλευτές. Σημειωτέον ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η Συμφωνία να έρθει στη Βουλή και πριν τον Μάρτιο, το τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ο Πάνος Καμμένος «το έχει πάρει απόφαση».

Το μήνυμα στην αντιπολίτευση

Ενδιαφέρον, βέβαια, θα έχει και τι πρόκειται να πει η κ. Μέρκελ ως προς τη στάση της αντιπολίτευσης, με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για «ανταλλαγή» της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων. Στο πρόγραμμα της Καγκελαρίου προβλέπεται συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ερωτηθεί σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, από τη ΝΔ επισημαίνουν ότι καμία περίπτωση δεν υπάρχει να αλλάξει η στάση του κόμματος, προσθέτοντας ότι έχει εξηγηθεί στους διεθνείς εταίρους ήδη από το τέλος του 2017

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ, πέρα από το Σκοπιανό, αναμένεται να εκφράσει και «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία για την επόμενη μέρα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα μετά την άνοιξη του 2014, με αποτέλεσμα να προγραμματίζεται να γίνει με κάθε επισημότητα.