Κυβέρνηση: Δεν περικόπτονται οι συντάξεις – Έρχονται “θετικά μέτρα”
Πολιτική

Κυβέρνηση: Δεν περικόπτονται οι συντάξεις – Έρχονται “θετικά μέτρα”

Κυβέρνηση: Δεν περικόπτονται οι συντάξεις – Έρχονται “θετικά μέτρα”

«Δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου» φέρεται να δηλώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει και σε ένα πακέτο θετικών μέτρων, ύψους άνω 756 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 μπορεί να κλείσει κοντά στο 4,5% του ΑΕΠ, κάνει το γραφείο Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Μια εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί, ενισχύει την θέση της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν στις Βρυξέλλες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εστάλη στην Κομισιόν στις 15 Οκτώβρη περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

  • Η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
  • Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Το μέτρο θα καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και αποτελείται από την επιδότηση κατά 100% των εισφορών των εργαζομένων και την κατά 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
  • Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  • Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν στο Euro Working Group

Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, συνέρχεται το Euro Working Group όπου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αναμένεται μια συνάντηση που θα αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα. Σε αυτή θα εξεταστούν η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων και τα θετικά μέτρα. Το Euro Working Group θα εισηγηθεί, αν όλα καλά, την έγκρισή τους στο έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοέμβρη.

Η Αθήνα αναμένει πως η απόφαση στο Eurogroup θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Άλλωστε, στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα επικεντρωθείσ την Ιταλία. Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2019.