Κώστας Σημίτης: Οι αρχές ζητούν άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών
Πολιτική

Κώστας Σημίτης: Οι αρχές ζητούν άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών

Κώστας Σημίτης: Οι αρχές ζητούν άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών

Το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της οικογένειάς του ζητούν οι Αρχές. Η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, έπειτα από δηλώσεις στελέχους γαλλικής εταιρίας. Η εταιρία Μισέλ Ζοσεράν είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού. Στέλεχός της λοιπόν, φέρεται να εμπλέκει στην υπόθεση τον τότε πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Η Αρχή ζητά την έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως,  Μιχ. Χρυσοχοϊδη και Ευάγγελου Μαλαίσιου. Αντίστοιχο αίτημα έχει γίνει  και για τους προσωπικούς λογαριασμούς σε Ελλάδα και Γερμανία του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρου. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως φέρεται να έλαβε ποσό 800.000 ευρώ από την υπόθεση αυτή. Για το θέμα ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Συνολικά ζητείται η διερεύνηση έξι συνολικά προσώπων.

Στο έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα!

Η κατάθεση στελέχους γαλλικής εταιρίας

Από το 2005, ο Γάλλος Μισέλ Ζοσράν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε κατάθεση του στις γαλλικές δικαστικές αρχές σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας εκ μέρους της εταιρίας, είχε αναφέρει επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων “γιατί στόχευσαν ψηλά” στην τότε πολιτική ηγεσία.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει από τις γαλλικές να επιτραπεί η κατάθεση του κ. Ζοσράν. Κατάθεση για την υπόθεση των φρεγατών, που οδήγησε στην προσωρινή κράτηση τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του.

Ο Μισέλ Ζοσράν, είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για υπόθεση διαφθοράς και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές αποκαλύπτοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας προκειμένου να παίρνει έργα σε διάφορες χώρες.

Σημίτης: «Δεν με αγγίζει η επιχείρηση δίωξής μου»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, τοποθετήθηκε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος για άνοιγμα των λογαριασμών του.  «Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας», αναφέρει σε δήλωσή του και προσθέτει: «Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».