Καταλήψεις στα σχολεία όλης της χώρας για το Μακεδονικό
Κοινωνία

Καταλήψεις στα σχολεία όλης της χώρας για το Μακεδονικό

Καταλήψεις στα σχολεία όλης της χώρας για το Μακεδονικό

Σε μαζικό κύμα καταλήψεων εξελίσσεται η κινητοποίηση μαθητών σε σχολεία όλη της χώρας για το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Υπό κατάληψη βρίσκονται μέχρι στιγμής έντεκα σχολεία στη Λάρισα, από μαθητές που διαμαρτύρονται για το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καψάλης, τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι το 1ο, το 2ο και το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, το ΕΠΑΛ Φαρσάλων, το 8ο και 14ο Λύκειο, το 9ο, 12ο και 15ο Γυμνάσιο και τα Γυμνάσια σε Μακρυχώρι και Κρανία Ελασσόνας.

Σε κατάληψη όμως έχουν προχωρήσει μαθητές και σε σχολεία της Λέσβου. Τα 20 από τα 56 συνολικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Μυτιλήνη και Λήμνο παραμένουν σήμερα κλειστά με τους μαθητές να διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στη Φθιώτιδα. Κλειστά για τον ίδιο λόγο τα σχολεία στο Δομοκό, την Αταλάντη, το Μαρτίνο και το 7ο γυμνάσιο Λαμίας. Υπό κατάληψη τελούν σήμερα και Γυμνάσια και Λύκεια του Αγρινίου και γύρω περιοχών. Μαθητές ήταν από το πρωί έξω από τα σχολεία τους, ανεβασμένοι στα κάγκελα και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».

Δάκτυλο της Χρυσής Αυγής βλέπει το υπουργείο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνει λόγο για δάκτυλο της Χρυσής Αυγής πίσω από τις καταλήψεις: «Το τελευταίο διάστημα, φασίστες της ΧA προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους» τονίζει.

Στην ίδια γραμμή και η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολείων (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται στις καταλήψεις και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

«Η σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να μιλήσει».

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, σχετικά με τις «ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία», ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Συμφωνεί ο αρχηγός της ΝΔ με τη συμπόρευση των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, αλλά και κεντρικών στελεχών της ΝΔ, με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα αυτό; Συμφωνεί με το ανατριχιαστικό σύνθημα “η δημοκρατία ξεπούλησε τη Μακεδονία;” Συμφωνεί με το εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα της παράταξής του στους καθηγητές και την αυτούσια αναπαραγωγή των αθλιοτήτων του Χρυσαυγίτη βουλευτή Παππά;».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή από τις δημοκρατικές δυνάμεις στις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής και στην προσπάθειά της να δηλητηριάσει τους μαθητές με το εθνικιστικό μίσος».

ΝΔ: Πατριδοκάπηλοι καλούν σε καταλήψεις

Στη ΝΔ παρακολουθούν την εξέλιξη των καταλήψεων στα σχολεία ανά την Ελλάδα, εμμένοντας στην πάγια θέση τους εναντίον τέτοιων κινήσεων, αλλά και εξαπολύοντας επίθεση εναντίον «πατριδοκάπηλων»που υποκινούν κινητοποιήσεις.

«Τις τελευταίες μέρες κάποιοι πατριδοκάπηλοι που παριστάνουν τους πατριώτες καλούν τα παιδιά σε καταλήψεις των σχολείων τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το Μακεδονικό και άλλα εθνικά θέματα. Tα σχολεία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά και όσοι για οποιονδήποτε λόγο, είτε από την άκρα αριστερά, είτε από την άκρα δεξιά ενθαρρύνουν ή και υποκινούν σχολικές καταλήψεις είναι εχθροί της γνώσης, εχθροί της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και τελικά πολέμιοι της Δημοκρατίας. Κλειστά σχολεία σημαίνουν κλειστά μυαλά», σημειώνουν, χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.

«Η ΝΔ είναι εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλει κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είναι απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι σαφές ότι δε θα ψηφίσει τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει αλλά όχι με κλειστά σχολεία», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Φωτογραφία Αρχείου