Κακοκαιρία «Σοφία»: Σε ποιες περιοχές έχει “χτυπήσει” ο χιονιάς
Κοινωνία

Κακοκαιρία «Σοφία»: Σε ποιες περιοχές έχει “χτυπήσει” ο χιονιάς

Κακοκαιρία «Σοφία»: Σε ποιες περιοχές έχει “χτυπήσει” ο χιονιάς

Ομαλά εξελίσσονται σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής τα έντονα καιρικά φαινόμενα με την ονομασία «Σοφία». Η έλευση του χιονιά έχει φέρει κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα από τις αρχές. Οι αρχές συμβουλεύουν όσους κινούνται σε περιοχές που έχει χιονίσει να έχουν τα ρεζερβουάρ γεμάτα, φορτισμένα κινητά, καθώς και κάποιους ξηρούς καρπούς, σε περίπτωση που αποκλειστούν. Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.

Αττική

– Έκλεισε πριν από λίγη ώρα και η Περιφερειακή Οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης, λόγω χιονόπτωσης. Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, έως το ύψος του καταστήματος Πανόραμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Χιονίζει στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής, με συνέπεια η Τροχαία να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στη Μαλακάσα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού του οδικού δικτύου, ενώ και τα ΙΧ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα εξής σημεία: 1. Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 6ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα, στην περιοχή των Βιλίων, και 2. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το 32,5ο χιλιόμετρο (διόδια Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Εξαιρούνται μόνο τα φορτηγά που κινούνται προς Χαλκίδα.

-Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα υπόλοιπα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, επίσης στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος των Βιλίων. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.

– Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίον του ‘Αρεως λόγω των καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Εύη Αποστολάκη «πρόκειται για τις υπαίθριες εκδηλώσεις με αποδέκτες κυρίως παιδιά οι οποίες είχαν οριστεί για τις μεταμεσημβρινές ώρες και αφορούσαν παραστάσεις με το γύρο του κόσμου, ταχυδακτυλουργούς και με συναυλία».

Η Πάρνηθα στα λευκά

Η Πάρνηθα στα λευκά

Θεσσαλονίκη – Μακεδονία

– Την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου – Βερμίου Ημαθίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, αποφάσισε η διοίκησή του. Ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου, Κώστας Τζελέπης, είπε: «με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά αποτρέπουμε τον κόσμο να έρθει στις εγκαταστάσεις μας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν θέλουμε να εκθέσουμε τον κόσμο σε κίνδυνο».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή έντονη χιονοθύελλα και η θερμοκρασία είναι στους -7 βαθμούς Κελσίου και τόνισε ότι ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. «Έχουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να έχουμε τις επόμενες ώρες ένα με δύο πόντους χιονιού ανά ώρα. Το χιόνι είναι σαν πούδρα και τα μηχανήματα δεν μπορούν να κάνουν δουλειά», κατέληξε τονίζοντας ότι το Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι θα λειτουργεί κανονικά.

-Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για το χιονιά, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει διασπορά, σε κομβικά σημεία επιφυλακής, τόσο των μηχανημάτων έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όσο και των μισθωμένων ιδιωτικών μηχανημάτων (27 αλατιέρες και προωθητικά μηχανήματα) και να βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το προσωπικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με οχτάωρες βάρδιες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες αποχιονισμού σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Η κ. Πατουλίδου, δήλωσε, ότι τα μηχανήματα επιχειρούν στο Ωραιόκαστρο και το Μελισσοχώρι, στην Περιφερειακή οδό προς το Νοσοκομείο Παπανικολάου, που εφημερεύει σήμερα, και προς Χορτιάτη, στην Καρδία, το αεροδρόμιο και στον κόμβο της Θέρμης, προς Βασιλικά, Περιστερά και Λιβάδι, στην Νέα Απολλωνία, προς Καβάλα, στις Καρτερές και στο δρόμο προς Σέρρες. Ταυτόχρονα, πάνω από 1000 τόνοι αλατιού χρησιμοποιούνται σε δρόμους του ορεινού όγκου.

Κλειστοί θερμαινόμενοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι από σήμερα έως και την Κυριακή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για όλο το χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές. Συγκεκριμένα, από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, θα είναι προσβάσιμοι οι χώροι του 4ου παραρτήματος του ΚΑΠΗ στη Γρ. Λαμπράκη 42, και του 6ου παραρτήματος του Κ.Α.Π.Η στην οδό Στεφάνου Νούκα 10, στην περιοχή Χαριλάου.

Τα παραρτήματα θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες είναι το υπνωτήριο Αστέγων στην Ανδρέου Γεωργίου 13 (από τις 5 το απόγευμα ως τις 11 το πρωί της επόμενης μέρας) και το ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην οδό Μοναστηρίου 62 (από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ).

Καλάβρυτα & Ορεινή Ναυπακτία

Οι χιονοπτώσεις στην περιοχή των Καλαβρύτων και της ορεινής Ναυπακτίας έχουν προκαλέσει την διακοπή της κυκλοφορίας σε σημεία του ορεινού δικτύου. Ειδικότερα στην περιοχή των Καλαβρύτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα παρακάτω σημεία:

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών

– Στην δημοτική οδό που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Στην ορεινή Ναυπακτία έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στις εξής περιοχές:

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου από το ύψος της τοπικής κοινότητας Πλατάνου και άνω, καθώς και στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Κλεπάς, Αράχωβας, Λιβαδακίου και Ψήλος Σταυρός.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-‘Ανω Χώρας- Κρυονερίων , καθώς και στις τοπικές κοινότητες Λιμνίτσας, ‘Ανω Χώρας, Κρυονερίων, Περδικόβρυσης και Αμπελακιώτισσας.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Γραμμένης Οξιάς και στις τοπικές κοινότητες Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής.

Η λίμνη των Ιωαννίνων επίσης στα λευκά

Σημερινή εικόνα από τα Γιάννενα και τη λίμνη με τα γύρω βουνά να έχουν ντυθεί στα λευκά

Θεσσαλία

-Στους 70 πόντους έχει φτάσει σε ορισμένα σημεία το ύψος του χιονιού στα ορεινά του Νομού Τρικάλων, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης. Αυτή τη στιγμή 42 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επιχειρούν σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς ενώ συχνές είναι και οι παρεμβάσεις με τις αλατιέρες για την αποφυγή πάγου στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

-Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, σήμερα από ώρα 10:30 μέχρι ύφεσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων και εξομάλυνσης της οδικής κυκλοφορίας των οχημάτων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65), στο τμήμα δικαιοδοσίας του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Καρδίτσας. Της παραπάνω απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται: τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι καθώς και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ. κλπ). Η κίνηση των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων μικτού βάρους στο ως άνω δίκτυο διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

– Χιονίζει αυτή την ώρα ακόμη και στις παραλιακές περιοχές του νομού Λάρισας, καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και στα παράλια της περιοχής του δήμου Αγιάς. Ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, σημείωσε ότι υπάρχει ήπια χιονόπτωση κατά μήκος της παραλιακής περιοχής σε Βελίκα, Κόκκινο Νερό μέχρι και Στόμιο, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα. Στις ορεινές περιοχές του δήμου Αγιάς η χιονόπτωση συνεχίζεται στην Ανατολή, την Καρίτσα, το Μεγαλόβρυσο, αλλά και στη Μελιβοία, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αγιάς επιχειρούν για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

-«Όλοι οι δρόμοι πρόσβασης είναι ανοικτοί προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου και περιμένει τους αμέτρητους φίλους του, για σκι, για καφέ, για βόλτα με το λίφτ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου. Επίσης, ο χώρος στάθμευσης των ΙΧ οχημάτων έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, σημειώνει πως «εμείς είμαστε εκεί και περιμένουμε τους επισκέπτες καθώς οι δρόμοι είναι ανοιχτοί».

– Με στόχο την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες πλήττονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σοφάδων ενημερώνει ότι σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα λειτουργήσουν θερμαινόμενοι χώροι. Πρόκειται για την αίθουσα ΚΑΠΗ Σοφάδων, ΚΕΠ Κέδρου, ΚΕΠ Λεονταρίου, ΚΕΠ Ματαράγκας και ΚΕΠ Ρεντίνας.

Στερεά Ελλάδα

-Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας από το 67ο έως το 242ο χιλιόμετρο, λόγω των καιρικών φαινομένων, η ύφεση του τελευταίου διαστήματος δίνει την ευκαιρία πλέον στην Τροχαία να διευκολύνει την κυκλοφορία τους δημιουργώντας κομβόι φορτηγών και προς τη Θεσσαλονίκη και προς την Αθήνα.

-Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο από το 110ο έως και το 242ο χιλιόμετρο, ενώ η χιονόπτωση είναι αραιή. Αντίθετα το πρόβλημα μεταφέρεται τις τελευταίες ώρες στα όρια της Βοιωτίας.

-Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο οδικό δίκτυο στη Στερεά Ελλάδα, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Άμφισσας, από το 3ο έως το 37ο χιλιόμετρο, στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς, από το 67ο έως το 88ο χιλιόμετρο, καθώς και στο δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς από το πρώτο έως το 45ο χιλιόμετρο.

-Ακόμη στους δρόμους της Ευρυτανίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο δρόμο Δομνίστας-Μεσοκώμης ενώ το χωριό Μεσοκώμη του Δήμου Καρπενησίου παραμένει αποκλεισμένο. Όσον αφορά το νομό της Εύβοιας, λόγω πτώσης βράχων κοντά στην περιοχή των Ηλίων, παραμένει αποκλεισμένος ο δρόμος Λουτρών Αιδηψού-Λίμνης.

-Στη Φθιώτιδα όπου έπεσε και ο μεγαλύτερος όγκος του χιονιού ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στους τρεις άξονες από Λαμία προς Καρπενήσι από το 20ό χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο, στο δρόμο Λαμίας Άμφισσας έως το 58ο χιλιόμετρο που περιλαμβάνει τόσο την περιοχή του Μπράλου όσο και το 51ο χιλιόμετρο και τέλος στο δρόμο Λαμίας-Λάρισας από τη Λαμία έως το 54ο χιλιόμετρο μετά τον Δομοκό.

-Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο της Ευρυτανίας, της Δυτικής Φθιώτιδας, της περιοχής του Δομοκού αλλά και της βορειοδυτικής Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Χρήσιμη Συμβουλή

Νωρίτερα, σημειώθηκε βλάβη στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής και τον αριθμό 199, το οποίο και αποκαταστάθηκε. Ωστόσο, στον λογαριασμό της στο twitter πυροσβεστική υπηρεσία κάλεσε τους πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν γραμμή, να δοκιμάζουν σε περίπτωση ανάγκες και το 100 ή το 112.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκέπτεστε και τη σελίδα της Πυροσβεστικής στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ – Photo: Eurokinissi