Ταγίπ Ερντογάν: “Επιτέθηκε” στην Κύπρο από το βήμα του ΟΗΕ
Διεθνή

Ταγίπ Ερντογάν: “Επιτέθηκε” στην Κύπρο από το βήμα του ΟΗΕ

Ταγίπ Ερντογάν: “Επιτέθηκε” στην Κύπρο από το βήμα του ΟΗΕ

“Επίθεση” στην Κύπρο εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

“Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι να βρεθεί λύση, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, όπου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις βασισμένες στην συνεργασία και την ακριβοδίκαιη διανομή.

“Παρά τις πέραν των 5 δεκαετιών διαπραγματεύσεις, το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, εξ αιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής, αρνούμενη να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους”.

Ανάφερε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον “τουρκοκυπριακό λαό”, με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές.

Δείτε το σχετικό video απο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open: