Σαουδική Αραβία: Επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες τους στο εξωτερικό
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες τους στο εξωτερικό

Σαουδική Αραβία: Επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες τους στο εξωτερικό

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πλέον μπορούν να ταξιδεύουν μόνες τους χωρίς, ανδρική συνοδεία στο εξωτερικό, σύμφωνα με νέο βασιλικό διάταγμα, μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι γυναίκες άνω των 21 μπορούν να αιτούνται διαβατηρίου χωρίς να ζητούν ανδρική άδεια, όπως ακριβώς κάνουν και οι άνδρες της χώρας.

Επίσης δόθηκε η άδεια στις γυναίκες να καταχωρούν στα ληξιαρχεία τη γέννηση, το γάμο ή το διαζύγιο.

Οι αποφάσεις αυτές ακολούθησαν μία σειρά προσπαθειών που έκαναν γυναίκες της χώρας να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα, οι νόμοι της χώρας έδιναν την εξουσία σε συζύγους, πατεράδες και άλλους συγγενείς αρσενικού γένους να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις στη θέση των γυναικών.

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι γυναίκες χρειάζονταν (εξακολουθούν να χρειάζονται) άδεια από αρσενικό μέλος της οικογένειάς τους για μια σειρά πραγμάτων που στον δυτικό κόσμο είναι αυτονόητα.

Η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί πολλές φορές για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ο διάδοχος του θρόνου, Πρίγκιπας Mohammed bin Salman προσπαθεί να άρει τους κοινωνικούς περιορισμούς για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης άδειας οδήγησης.

Από την άλλη, είναι και αυτός που οδήγησε στο δικαστήριο ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τι λένε οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας;

Πολλές γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας σχολίασαν στο Twitter τον νέο νόμο. Κάποιες θετικά και κάποιες με σκεπτικισμό.

Η Πριγκίπισσα Reema Bandar Al-Saud που εξέπληξε τους πάντες όταν διορίστηκε πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες που σχολίασε τον νέο νόμο.

“Αυτές οι νέες ρυθμίσεις γράφουν ιστορία. Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση στην ισότητα των φύλων που αναμφισβήτητα θα φέρει πραγματικές αλλαγές για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας”.

Η δημοσιογράφος και influencer Muna AbuSulayman έγραψε: “Οι αλλαγές που έγιναν σημαίνουν πολλά περισσότερα από την άρση του ταξιδιωτικού περιορισμού για τις γυναίκες. Σημαίνουν πλήρη ισότητα στα μάτια του νόμου”.

Υπάρχουν όμως και οι σκεπτικίστριες όπως καλλιτέχνης Μs Saffaa που έγραψε: “Είμαστε εκατομμύρια μίλια μακριά από την απελευθέρωση”.