Ρωσία: Νέο υπερόπλο δοκίμαζε ο Πούτιν όταν έγινε η έκρηξη σε στρατιωτική βάση
Διεθνή

Ρωσία: Νέο υπερόπλο δοκίμαζε ο Πούτιν όταν έγινε η έκρηξη σε στρατιωτική βάση

Ρωσία: Νέο υπερόπλο δοκίμαζε ο Πούτιν όταν έγινε η έκρηξη σε στρατιωτική βάση

Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη πυρηνικής φύσης που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία, οι αρχές αναγνώρισαν εντέλει ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων όπλων» και δεσμεύθηκαν ότι θα τις συνεχίσουν «μέχρι τέλους».

Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι το δυστύχημα πιθανόν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του πυραύλου Κρουζ που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού), ενός από τα νέα, «ακατανίκητα» ρωσικά όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Χωρίς να γίνει τόσο συγκεκριμένος, ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα, αποτίοντας φόρο τιμής στα πέντε μέλη του προσωπικού του που έχασαν τη ζωή τους, ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

«Θα φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντα που μας εμπιστεύθηκε η πατρίδα μας. Η ασφάλειά της θα είναι απόλυτα εγγυημένη», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ροσατόμ, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αμέσως μετά την έκρηξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμής «πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου», χωρίς να διασαφηνίσει αν στο δυστύχημα ενεπλάκη πυρηνικό καύσιμο.

Διαβεβαίωσε πως δεν εκλύθηκαν «βλαβερές» ουσίες, «δεν υπήρξε καμία ραδιενεργή μόλυνση». Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές μιας πόλης κοντά στη βάση γνωστοποίησαν ότι καταγράφηκε «για σύντομο χρονικό διάστημα αύξηση της ραδιενέργειας», πριν αποσύρουν το εν λόγω δελτίο Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έμαθαν «πολλά» από την έκρηξη αυτή, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του διαθέτει ένα παρόμοιο όπλο, κάτι όμως που αμφισβήτησε αμέσως ένας ειδικός.

«Οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από την έκρηξη ελαττωματικού πυραύλου στη Ρωσία», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, αναφερόμενος στον ρωσικό πύραυλο με την κωδική ονομασία του NATO, «Skyfall». «Έχουμε παρόμοια τεχνολογία, αλλά πιο προχωρημένη», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Οι γιατροί, που περιέθαλψαν τα θύματα ενός δυστυχήματος στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου που προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας την περασμένη εβδομάδα, στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανώνυμη ιατρική πηγή, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως οι ρωσικές αρχές συνέστησαν στους κατοίκους του χωριού Νιονόσκα να εγκαταλείψουν την περιοχή ενόσω διεξάγονται εργασίες σε κοντινή απόσταση.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν έως και 16 φορές την περασμένη Πέμπτη έπειτα από αυτό που αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν μια έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα.

Οι γιατροί που στάλθηκαν στη Μόσχα υπέγραψαν μια συμφωνία υποσχόμενοι ότι δεν θα αποκαλύψουν πληροφορίες για το συμβάν, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο την πηγή αυτή.

«Λάβαμε μια ειδοποίηση… για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες των στρατιωτικών αρχών. Σχετικά με αυτό, οι κάτοικοι του Νιονόσκα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή του χωριού από τις 14 Αυγούστου», δήλωσαν οι αρχές στο Σεβεροντβίνσκ, σύμφωνα με το Interfax.