Παναγία των Παρισίων: Κατέρρευσαν η στέγη και το ρολόι από την πυρκαγιά
Διεθνή

Παναγία των Παρισίων: Κατέρρευσαν η στέγη και το ρολόι από την πυρκαγιά

Παναγία των Παρισίων: Κατέρρευσαν η στέγη και το ρολόι από την πυρκαγιά

Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία.

Οι φλόγες που άρχισαν, νωρίς το απόγευμα, έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.

«Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει απόψε και κατευθύνεται, μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτήριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς», πρόσθεσε. Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.

«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

«Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα. Είναι πραγματική τραγωδία» είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.

Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης, σε ορισμένα τμήματά του υπήρχαν σκαλωσιές ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ