Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε εξάλλου ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.

Οι οικονομικές κυρώσεις του Τραμπ

Εξάλλου ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που εγκρίνει κυρώσεις εναντίον πρώην και νυν Τούρκων αξιωματούχων καθώς και ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα σε 50%, ως απάντηση στη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας κατά των Κούρδων στη Συρία.

Οι κυρώσεις στοχοθετούν ιδίως τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Είμαι απόλυτα έτοιμος να καταστρέψω γρήγορα την τουρκική οικονομία εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτήν την επικίνδυνη και καταστρεπτική πορεία», είχε πει πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ είχε επίσης ανακοινώσει την αναστολή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Οι δασμοί επιστρέφουν στο επίπεδο πριν από την μείωσή τους τον Μάιο, διευκρίνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Η Τουρκία πρέπει επίσης να θέσει σε προτεραιότητα την προστασία των αμάχων, ιδιαιτέρως των ευάλωτων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη βορειοανατολική Συρία. Η αδιάκριτη στοχοθέτηση αμάχων, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και η στοχοθέτηση εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων είναι απαράδεκτη».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ