Ντόναλντ Τραμπ: Ξεκίνησε “πόλεμο” με τις βουλευτίνες των Δημοκρατικών από μειονοτικές ομάδες
Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Ξεκίνησε “πόλεμο” με τις βουλευτίνες των Δημοκρατικών από μειονοτικές ομάδες

Ντόναλντ Τραμπ: Ξεκίνησε “πόλεμο” με τις βουλευτίνες των Δημοκρατικών από μειονοτικές ομάδες

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι τέσσερις Αμερικανίδες Δημοκρατικές βουλευτίνες, που δέχτηκαν ξενοφοβική επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

O Tραμπ πρότεινε στις τέσσερις βουλευτίνες, που προέρχονται από μειονοτικές ομάδες, «να επιστρέψουν» στις χώρες καταγωγής τους.

Τη Δευτέρα μάλιστα ενέτεινε τις επιθέσεις του κατηγορώντας τες ότι «μισούν» τις ΗΠΑ. «Αν δεν είστε ευχαριστημένες εδώ, μπορείτε να φύγετε!», έγραψε.

“Μην τσιμπάτε” είπαν οι βουλευτίνες

Οι τέσσερις γυναίκες, η Αλεξάντρια Οκάσιο- Κορτέζ η Ιλχάν Όμαρ, η Αϊάνα Πρέσλι και η Ρασίντα Τλάιμπ, μίλησαν για την “επίθεση” που δέχτηκαν.

«Δεν θα εξαναγκαστούμε να σωπάσουμε», τόνισε η μαύρη βουλευτίνα της Μασαχουσέτης Αϊάνα Πρέσλι, η οποία κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι δεν έχει τη «λεπτότητα, την ενσυναίσθηση, την συμπόνια και την ακεραιότητα που προϋποθέτει» το αξίωμα.

«Ενθαρρύνω όμως τους Αμερικανούς (…) να μην τσιμπήσουν το δόλωμα», πρόσθεσε η ίδια, βλέποντας στις επιθέσεις του δισεκατομμυριούχου μια προσπάθεια «περισπασμού», να αποσπαστεί η προσοχή από «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί».

Επίσης στόχος των προεδρικών αναρτήσεων, η Ιλχάν Όμαρ κατηγόρησε από την πλευρά της τον Τραμπ, δράστη κατ’ αυτήν μιας «ανοικτά ρατσιστικής επίθεσης εναντίον τεσσάρων εγχρώμων βουλευτίνων», ότι προωθεί τις ιδέες των «λευκών εθνικιστών», της άκρας δεξιάς στις ΗΠΑ.

Η βενιαμίν του Κογκρέσου, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, είπε πως δεν της προκάλεσε «έκπληξη» η «ρητορική» του προέδρου, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για ρατσισμό ήδη πολύ πριν γίνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Ηγέτες και αδύναμα πνεύματα αμφισβητούν την πίστη μας στη χώρας μας αντί να εξετάζουν και να συζητούν για πολιτικά θέματα», πρόσθεσε.

Η μουσουλμάνα βουλευτίνα του Μίσιγκαν Ρασίντα Τλάιμπ από την πλευρά της απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αρχίσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ και παραπομπής του ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόταση που διχάζει το Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Τραμπ «δεν γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί την πολιτική του, άρα μας επιτίθεται προσωπικά, περί αυτού πρόκειται», εκτίμησε η Τλάιμπ.

Οι τέσσερις βουλευτίνες, που έχουν λάβει το παρωνύμιο «Η Ομάδα» από κάποια αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισαν ότι η πολιτική συζήτηση θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από άλλα ζητήματα όπως η μετανάστευση ή η ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους.

Αντιδράσεις σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς

Την Κυριακή ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καλέσει τις βουλευτίνες των Δημοκρατικών να επιστρέψουν «στα εντελώς διαλυμένα και κατακλυσμένα από εγκληματικότητα μέρη απ’ όπου κατάγονται». Τρεις από τις βουλευτίνες έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2020 Τραμπ φαίνεται πιο αποφασισμένος από ποτέ να υποδαυλίσει τη φυλετική ένταση για να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, στην πλειονότητά της λευκή, αλλά και να τροφοδοτήσει τον διχασμό στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Σας ενοχλεί που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα tweet σας ρατσιστικά;», τον ρώτησε μια δημοσιογράφος. «Δεν με ενοχλεί διότι πολλοί άνθρωποι συμφωνούν μαζί μου», απάντησε ο Τραμπ.

Όμως οι επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να σπέρνουν διχόνοια και στους Ρεπουμπλικάνους.

Σπάζοντας την αρχική σιωπή των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών, η γερουσιάστρια του Μέιν Σούζαν Κόλινς ζήτησε από τον Τραμπ να πάρει πίσω τις δηλώσεις του. «Το tweet του προέδρου στο οποίο λέει σε εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου ότι πρέπει να επιστρέψουν “στις χώρες από τις οποίες κατάγονται” ήταν εντελώς απρεπές και θα πρέπει να το πάρει πίσω», δήλωσε.

Ο μαύρος, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Τιμ Σκοτ επέκρινε τις «απαράδεκτες» και «με ρατσιστικά υπονοούμενα» δηλώσεις Τραμπ.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου «καταστροφικές και υποτιμητικές».

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι αναρτήσεις του Τραμπ προκάλεσαν χιονοστιβάδα οργισμένων αντιδράσεων.

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατήγγειλε τα «ξενοφοβικά» σχόλια του Αμερικανού προέδρου και κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν πρόταση στη Βουλή με την οποία θα καταδικάζονται απερίφραστα.

Στρατηγική καταλογίζουν στον Τραμπ

Η πολιτική στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη: να μεγαλώσει το ρήγμα στο Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύοντας εναντίον τεσσάρων νεαρών βουλευτίνων της αριστερής πτέρυγας.

«Με αυτή την σκοπίμως ρατσιστική δήλωση ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να φέρει πιο πολύ στο προσκήνιο τις βουλευτίνες εναντίον των οποίων καταφέρθηκε, να αναγκάσει τους Δημοκρατικούς να τις υπερασπιστούν και να καταστήσει σύμβολα όλου του κόμματος», εκτίμησε ο Ντέιβιντ Άξελροντ πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ένας ψυχρός και κυνικός υπολογισμός».

Λίγες ώρες αργότερα ο Τραμπ επιβεβαίωνε την εκτίμηση αυτή αναφέροντας σε άλλο του tweet ότι οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις από τις τέσσερις βουλευτίνες, όμως «πλέον είναι αναγκασμένοι να τις υπερασπιστούν».

«Αυτό σημαίνει ότι στηρίζουν τον σοσιαλισμό, το μίσος προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ