Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ - Ευρωκίνηση

Ντόναλντ Τραμπ: Δίνει προτεραιότητα στην τεχνητή νοημοσύνη

Καθότι με τη συμβατική τα πηγαίνει τόσο καλά, ήρθε η ώρα να δώσει προτεραιότητα και στην τεχνητή!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα καλέσει τις ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες να διαθέσουν περισσότερους πόρους και να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα, την προώθηση και την εκπαίδευση για την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Θεωρητικά, μια τέτοια είδηση θα έπαιρνε εγκωμιαστικά σχόλια, αφού ένας πολιτικός δείχνει την πρόθεσή του να επενδύσει στο μέλλον.

Το θέμα είναι όταν αυτή η είδηση αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχοντας κατακτήσει το πεδίο της συμβατικής, περνάει πλέον και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τι σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος;

Με την Αμερικανική Πρωτοβουλία για την τεχνητή νοημοσύνη, η κυβέρνηση θα δώσει οδηγία στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μετατρέψουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη εφαρμογών της, να αυξήσουν την πρόσβαση σε ομοσπονδιακά δεδομένα και μοντέλα και να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την προσαρμογή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν προβλέπεται συγκεκριμένο ύψος χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ανέφερε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Η πρωτοβουλία έχει σκοπό να εξασφαλιστεί πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν πλεονέκτημα στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης ως προς την ΤΝ και συναφή πεδία, για παράδειγμα τις προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης και τους κβαντικούς υπολογιστές.

Ο αντίλογος των ειδικών, όμως, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η προχωρημένη μάθηση των μηχανών (ή deep machine learning) εγείρουν ερωτήματα και ηθικά διλήμματα για τον έλεγχο της τεχνολογίας, την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων, την κυβερνοασφάλεια, ενώ οι εφαρμογές της ενδέχεται να πυροδοτήσουν μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων ή κατάργηση θέσεων εργασίας σε πολλές και διάφορες βιομηχανίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ