“Κίτρινα Γιλέκα”: Νέες συγκρούσεις – Βαρύτατος τραυματισμός διαδηλωτή
Διεθνή

“Κίτρινα Γιλέκα”: Νέες συγκρούσεις – Βαρύτατος τραυματισμός διαδηλωτή

“Κίτρινα Γιλέκα”: Νέες συγκρούσεις – Βαρύτατος τραυματισμός διαδηλωτή

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτών κινητοποιήθηκαν και σήμερα σε όλη τη Γαλλία, συμμετέχοντας στη “13η πράξη” των “κίτρινων γιλέκων” τους τελευταίους τρεις μήνες, η οποία σημαδεύτηκε και πάλι από συγκρούσεις στο Παρίσι αλλά και από τον σοβαρό τραυματισμό ενός ανθρώπου μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

12.000 Γάλλοι στους δρόμους

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) συμμετείχαν στις διαδηλώσεις 12.100 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 4.000 στο Παρίσι. Οι αριθμοί αυτοί πάντως αμφισβητούνται έντονα από τα “κίτρινα γιλέκα”.

https://twitter.com/ohboywhatashot/status/1094282408139124737

Σποραδικά επεισόδια σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, που έφτασε γύρω στις 16.30 κοντά στον Πύργο του Άιφελ, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Ένα σκούτερ και ένα περιπολικό πυρπολήθηκαν ενώ διαδηλωτές έσπασαν και βιτρίνες καταστημάτων.

Διαδηλωτής σοβαρά τραυματισμένος

Στη γαλλική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Ηλύσια Πεδία το μεσημέρι. Επεισόδια ξέσπασαν όταν η πορεία έφτασε στο ύψος της Εθνοσυνέλευσης. Ένας 30χρονος διαδηλωτής έχασε το χέρι του όταν εξερράγη ένας “μηχανισμός” που κρατούσε, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Δεν έχει διευκρινιστεί από επίσημη πηγή τι ακριβώς συνέβη, όμως ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μάλιστα βιντεοσκόπησε τη στιγμή του ατυχήματος, είπε ότι επρόκειτο για “βομβίδα κρότου-λάμψης” από εκείνες που εκτόξευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τραυματίας έχασε τέσσερα δάχτυλα του χεριού του, ενώ τα ξένα μέσα ισχυρίζονται ότι έχασε το χέρι του.

https://twitter.com/69mib/status/1094285094905438214

“Μακρόν, παραιτήσου”

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως το Μπορντό, όπου αρκετές χιλιάδες “κίτρινα γιλέκα” συμμετείχαν στην κινητοποίηση, από την οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια.

Πολυάριθμη ήταν και η συγκέντρωση που οργανώθηκε την ίδια ώρα στη Λιόν ενώ στην Ντιζόν οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως “Μακρόν, παραιτήσου” και “Ο Καστανέρ (σ.σ.  υπουργός Εσωτερικών) στη φυλακή”.

https://twitter.com/worldnewsevery/status/1094213070128181249

Πηγή: ΑΠΕ