Ισπανία: Νικητής ο Σάντσεθ – Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές
Διεθνή

Ισπανία: Νικητής ο Σάντσεθ – Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές

Ισπανία: Νικητής ο Σάντσεθ – Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ισπανία, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία.

Με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν το 30% των ψήφων, ενώ οι Podemos κερδίζουν το 14% των ψήφων.

Δεύτερο είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα PP με 17% των ψήφων, οι Ciudadanos συγκεντρώνουν το 13% των ψήφων και το ακροδεξιό Vox το 9% των ψήφων.

Βάσει των πρώιμων αυτών αποτελεσμάτων, καμία πολιτική συμμαχία δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα περιφερειακά κόμματα για να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.

Όπως γράφει η El Pais, βάσει της δημοσκόπησης του GAD3 για το TVE, το PSOE κερδίζει 116-121 έδρες, οι Podemos 42-45 και το σύνολο των εδρών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 158-166. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία (176) και θα χρειάζονταν τη βοήθεια κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας για να κυβερνήσουν. Στη δεξιά συμμαχία, το Λαϊκό Κόμμα PP συγκεντρώνει 69-73 έδρες, οι Ciudadanos 48-49 έδρες και το Vox 36-38 έδρες. Όλοι μαζί θα συγκέντρωναν στο μάξιμουμ 160 έδρες και 153 το λιγότερο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ισπανία ανήλθε σε 60,7% στις 19.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σε σύγκριση με ποσοστό 51,2% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ