Είμαστε 8 δισεκατομμύρια και δεν είναι ευοίωνο!
Διεθνή

Είμαστε 8 δισεκατομμύρια και δεν είναι ευοίωνο!

Είμαστε 8 δισεκατομμύρια και δεν είναι ευοίωνο!

Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να αγγίξει ο πληθυσμός της γης τα 5 δισεκατομμύρια. Αυτό έγινε πραγματικότητα το 1987.

Μόλις 32 χρόνια αργότερα κοντεύουμε τα 8 δισεκατομμύρια. Αυτή η ραγδαία αύξηση ανησυχεί τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι μάλιστα θέσπισαν το 1989 την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, με σκοπό να αφυπνίσουν στον κόσμο για τα προβλήματα που προκαλεί ο υπερπληθυσμός.

Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου.

Ο πληθυσμός του πλανήτη σήμερα αγγίζει τα 7,7 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ακόμα.

Τι λένε οι αριθμοί;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός 27 χωρών έχει μειωθεί κατά ποσοστό 1% από το 2010.

Αυτή η μείωση οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα γονιμότητας σε χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

Μάλιστα ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας έπεσε από τις 3,2 γεννήσεις ανά γυναίκα το 1990, στις 2,5 το 2019 και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο. Αυτές οι μειώσεις ωστόσο υπερσκελίζονται από την αύξηση γεννήσεων σε άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής, αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι ο 2050.

Σύμφωνα με μελέτη του 2018, 9 χώρες θα “καλύψουν” παραπάνω από την μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από τώρα και ως το 2050.

Οι χώρες αυτές είναι: η Ινδία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Κονγκό, η Αιθιοπία, η Τανζανία, η Ινδονησία, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες ζουν λιγότερο λόγω των υψηλών ποσοστών παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, της επιδημίας του ιού HIV και της βίας.
Αντιθέτως στις πλουσιότερες χώρες οι άνθρωποι αναπαράγονται λιγότερο και ζουν περισσότερο.

Ενδιαφέρον για άλλη μια φορά είναι ότι ι Δυτικός κόσμος γερνά και μέχρι το 2050 ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της Ευρώπης και της Αμερικής, θα είναι άνω τον 65 ετών.