Γαλλία: Ο Μακρόν καταργεί το “μαμά” και το “μπαμπάς” ως νομικούς όρους
Διεθνή

Γαλλία: Ο Μακρόν καταργεί το “μαμά” και το “μπαμπάς” ως νομικούς όρους

Γαλλία: Ο Μακρόν καταργεί το “μαμά” και το “μπαμπάς” ως νομικούς όρους

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφερε τροπολογία στη γαλλική Βουλή προκειμένου να καταργηθούν οι λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς», καθώς και τα παράγωγά τους, όχι από το λεξιλόγιο αλλά ως νομικοί όροι.

Αντ’ αυτού θα αναγράφονται ως «Γονέας 1 και 2» με στόχο την πολιτική ορθότητα απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων.

Η αντικατάσταση αυτή γίνεται για να διευκολύνονται μεταξύ άλλων και οι αιτήσεις εγγραφής στα σχολεία για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπου αντί για «Ονομα Πατρός» και «Ονομα Μητρός» θα αναγράφεται «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

«Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2», αναφέρει το σχετικό διάταγμα.

Με τον τρόπο αυτόν ο Μακρόν θέλει να βάλει ένα τέλος στις διακρίσεις που βασίζονται στις ερωτικές-σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων και έχουν νομική υπόσταση -είτε με πολιτικό γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης.

Η υπουργός Βαλερί Πετί που έθεσε το ζήτημα, εξήγησε ότι “είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειας με βάση το φύλο των γονέων τους”.

Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια του νόμου του 2013 για την νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.