Γαλλία: Δωρεές άνω των €600 εκατ. για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων
Διεθνή

Γαλλία: Δωρεές άνω των €600 εκατ. για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Γαλλία: Δωρεές άνω των €600 εκατ. για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, κοσμήματος της γοτθικής αρχιτεκτονικής και σύμβολο του Παρισιού, έχει προκαλέσει πρωτοφανή δυναμική αλληλεγγύης.

Οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L’Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών, ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση του βέλους» και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών, θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Μυρσίνη Ζορμπά: «Η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης»

Επίσης, η Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι  η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του καθεδρικού ναού του Παρισιού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα το διερευνήσουμε άμεσα». Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για τη διατήρηση των μνημείων, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι που κανείς δεν το περιμένει, αυτός ο αιφνιδιασμός δηλαδή, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για έναν καλύτερο σχεδιασμό για μια καλύτερη αντιμετώπιση των πραγμάτων σε ότι αφορά τα μνημεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ