Ντόναλντ Τραμπ: Η ρηξικέλευθη απόφαση που πήρε ανήμερα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ
Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Η ρηξικέλευθη απόφαση που πήρε ανήμερα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Η ρηξικέλευθη απόφαση που πήρε ανήμερα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ

Ανήμερα της εθνικής εορτής, της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησής του εργάζονται για την εξεύρεση τρόπου ώστε να συμπεριληφθεί μια ερώτηση περί υπηκοότητας στο ερωτηματολόγιο της απογραφής του 2020, εν μέσω μιας γενικότερης σύγχυσης για τα βήματα της κυβέρνησής του στο ζήτημα έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ανώτατη δικαστική αρχή έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις για το σχέδιό της να προστεθεί η ερώτηση περί υπηκοότητας στο απογραφικό δελτίο. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρείχαν ένα «επινοημένο» σκεπτικό. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφέρει ένα διαφορετικό, ευλογοφανές σκεπτικό, και δεν αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα αν μπορεί να προστεθεί κάποια άλλη στιγμή.

«Εντελώς γελοία» ήταν η αντίδραση του Τραμπ για την απόφαση του Δικαστηρίου.

Αντιμέτωπη με μια προθεσμία για την έναρξη τύπωσης του ερωτηματολογίου της απογραφής, που θα πρέπει να αποσταλεί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, τόνισαν την Τρίτη ότι προχωρούν στη διαδικασία της απογραφής χωρίς να συμπεριλάβουν την επίμαχη ερώτηση. Ο Ρος μάλιστα είπε ότι «αν και διαφωνεί κάθετα με την απόφαση, τη σέβεται».

Μια μέρα μετά, χθες, ο Τραμπ με tweet έγραψε: «Εννοείται πως προχωρούμε, όπως πρέπει, εξαιτίας της σημαντικότητας της απάντησης σε αυτό το ερώτημα».

«Το υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται από κοινού σκληρά σε αυτό, ακόμη και την 4η Ιουλίου!», συνέχισε σε άλλη ανάρτηση, νωρίς σήμερα, ανήμερα της εθνικής εορτής.

Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι ξεκίνησε ήδη να τυπώνει ερωτηματολόγια αυτή την εβδομάδα ώστε να τα έχει έτοιμα σε 9 μήνες.

Ο ιστότοπος Axios ανέφερε, επικαλούμενος ανώτερη νομική πηγή, ότι ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος εξετάζει την έκδοση εκτελεστικού εντάλματος για την συμπερίληψη της επίμαχης ερώτησης στα απογραφικά δελτία.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού Προέδρου είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή τα κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν την προσθήκη αυτής της ερώτησης ενόψει της δεκαετούς απογραφής του πληθυσμού. Πολλές Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, αντιδρούσαν με το σκεπτικό ότι η ερώτηση θα προκαλούσε στους παράτυπους μετανάστες τον φόβο ότι η πληροφορία αυτή θα μεταφερόταν στη συνέχεια στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και για τον λόγο αυτό θα απέφευγαν να απογραφούν.

Η απογραφή χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατανομή ποσού ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια και για την κατανομή των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο σκοπός της ερώτησης περί υπηκοότητας – σύμφωνα με εκείνους που διαφωνούσαν– ήταν να γίνει σκόπιμη υπομέτρηση στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και ισπανόφωνων, κάτι που θα κόστιζε έδρες στους Δημοκρατικούς, προς όφελος των Ρεπουμπλικάνων. Οι επιχειρήσεις βασίζονται επίσης στα στοιχεία της απογραφής για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη μελλοντική στρατηγική της, όπως το πού θα επενδύσουν κεφάλαια.

Η ερώτηση της υπηκοότητας δεν έχει τεθεί σε καμία απογραφή μετά το 1950. Οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Απογραφής εκτιμούν ότι περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα συμμετείχαν αν ήταν αναγκασμένοι να απαντήσουν σε μια τέτοια ερώτηση.

Δείτε βίντεο από τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ